Ispitivanje porijekla imovine zvaničnika u BiH

Od najavljivanog ukidanja tajne sa vlastitih i imovinskih kartona bh. zvaničnika zasad nema ništa. Potvrđuje to nedavni propali pokušaj da državni parlament ozakoni ispitivanje porijekla imovine zvaničnika u BiH. Tako će oni i dalje, umjesto da počnu stvarnu borbu, nastaviti deklarativno zalaganje protiv sveprisutnijeg kriminala i korupcije, objavila je FTV.

Prijedlog da od šest članova radne grupe Parlamenta BiH koja bi predložila zakon o ispitivanju porijekla imovine bh. zvaničnika budu samo predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SDS-a odbijen je u Zastupničkom domu BiH.

«Glupost je da te partije prave zakon o porijeklu imovine bh. zvaničnika kad znamo da se oni tome protive već 20 godina i duže i zbog toga tražimo da se proširi ta komisija», kaže Damir Bećirović, predsjednik Kluba DF-a.SBB-ov zastupnik Damir Arnaut podsjeća da se tu ne radi o opoziciji i poziciji koliko o insistiranju te tri stranke da, kako navodi, samo njihovi ljudi odlučuju o ovako bitnim pitanjima: «Stav većine parlamenta je bio – 24 poslanika – da tu treba biti barem neko ko nije iz te tri stranke».

Bio je to prijedlog većine Doma naroda, koji su uz protivljenje SNSD-a i HDZ-a BiH prihvatili inicijativu SDS-a da ozakone ispitivanje porijekla imovine. Predlagač tvrdi da je razlog isti kao prije četiri godine, kad je njihov prijedlog odbijen u NSRS-u«Njihovi vrhovi umiješani su u neke ozbiljne korupcije i imat će problem da dokažu kako su i od velike funkcionerske plate mogli da steknu toliku imovinu», tvrdi SDS-ov Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH.

A predsjednik Kluba SDP-a Saša Magazinović ističe: «Na sreću, ima nas dovoljno kojima je preko glave da nas svi posmatraju istim očima i da oni ruše imidž i politike i političara i mora se konačno odvojiti žito od kukolja».

SDA-ov zastupnik Hazim Rančić smatra da treba usvojit zakon i spreman je biti prvi koji će položit račun za svoju imovinu.Da je bilo stvarne političke volje, davno bi to bilo riješeno, upozoravaju iz nevladinog sektora. Podsjećaju na brojne preduslove, među kojim i staru obavezu da Krivičnim zakonom, po preporuci GREKO-a, sankcioniraju nezakonito bogaćenje. Nužna je i kontrola imovinskih kartona, te su već predložili njihovo objedinjavanje u zakon o sukobu interesa.

«Potrebno je da se usvoji novi zakon koji će biti mnogo djelotvorniji i efikasniji, čija bi primjena bila od strane nezavisnog tijela, a ne samih parlamentaraca koji sebi utvrđuju sukob interesa», podsjeća Ivana Korajlić, iz Transparency Internationala.

U situaciji kakva je sada u državnom parlamentu, gotovo je nemoguće da provjera imovine bh. zvaničnika bude ozakonjena. Ostaje, dakle, tajna, a kao i dosad svjedočit ćemo brojnim primjerima sumnjivih bogaćenja, koja više nikog ne začuđuju. Naše pravosuđe ih rijetko istražuje, a optužbi, pogotovo sankcija, gotovo da nema, objavila je FTV.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar