Povezano

Iskustvo čovjeka koji je proveo nekoliko dana u najsiromašnijim dijelovima Indije: Ovo iskustvo mi je otvorilo oči

Prije otprilike šest godina Jacob Laukaitis je posjetio prvi put Indiju, tada je tamo boravio dva dana.  Međutim, odlučio se za malo izazovnije putavnje te je otputovao pono u Indiju i tamo proveo 5 dana zajedno sa lokalnim stanovništvom.

Za Bored Pandu Jacob je podijelio svoju priču i iskustvo.

- Marketing -

“Iako sam naučio dosta o životu u sirotinjskim četvrtima, nisam imao priliku živjeti u sirotinjskim četvrtima i zbog toga sam otišao s više pitanja nego odgovora. Dakle, kada sam se vratio u Indiju po drugi put, odlučio sam da se vratim u Mumbai i provedem pet dana živeći u Dharaviju, jednom od najvećih slamova na svijetu.

Ovo iskustvo mi je otvorilo oči na načine koje nisam mogao ni zamisliti jer sam morao provoditi toliko vremena sa lokalnim ljudima, koji su u potpunosti promijenili moj pogled na njihov život. Imao sam veoma iskrivljen pogled na ljude u sirotinjskim četvrtima.

Odrastao sam slušajući priče o tome kako umiru na ulicama, niko ne zna čitati i pisati, djeca moraju spavati okružena pacovima koji jedu meso i tako dalje.

Naravno, postoji mnogo problema koje treba riješiti, posebno kada je u pitanju sanitarija. Na primjer, izvori kažu da u Dharavi u prosjeku ima 1 toalet na hiljadu ljudi.

Također, stoka uglavnom živi u istim prostorijama sa ljudima i to, u kombinaciji sa činjenicom da izvorima vode nedostaju sredstva za čišćenje, ponekad uzrokuje širenje zaraznih bolesti.

Međutim, ljudi tamo ima kao i svuda. Imaju svoje snove, ciljeve, karijere, misli i emocije. Ni po čemu se ne razlikuju od nas ostalih. Nije bitno odakle dolazimo. Svi smo jednaki. Neki od nas se rađaju sa zlatnim kašikama u ustima, drugi nisu. Ali to nas ne definiše Ono što nas definira je naša težnja za srećom, naše suosjećanje prema drugima i naša sposobnost da se prilagodimo okolnostima u kojima se nalazimo i izvučemo najbolje iz njih.”, kazao je Jacob.

- Marketing -

Najnovije

Popularno