15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Iskusni pekar otkrio trik: Jedan neočekivan sastojak čini da hljeb i kifle dugo ostanu svježe – Stavite kašiku ovoga u tijesto i neće se mrviti


Niko ne voli hljeb i peciva “od juče”, pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svjež, misleći na to da li je skoro izašao iz pećnice.

U radnjama se svježina provjerava “pipanjem”, odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici videti takozvane “profesionalne pipače”, obično starije ljude koji ovom tehnikom proveravaju na desetine hljebova prije nego što ih kupe.

Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – svjež je. Ukoliko ostane “spljošten”, bolje da ga zaobiđete,piše Mondo.

Ako pripremate hljeb kod kuće, vjerovatno ste primetili da obično brže ostari i postane mrvičast nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su testa dugo svježa i meka poput pamuka?

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju svježe i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO