Iskoristite priliku i do kraja novembra uradite besplatnu dijagnostiku uzročnika mastitisa ili prisustva parazita u fecesu pasa

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi dva projekta po Programu Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, značajna zbog zdravlja životinja  i zaštite zdravlja ljudi.

Projekat za dijagnostiku uzročnika mastitisa (upala vimena kod muznih životinja) i utvrđivanje antimikrobne rezistencije izoliranih uzročnik, te preporuku za izbor lijeka  se provodi s ciljem efikasnije terapije pravilnim odabirom lijeka, što dovodi do smanjenja pojave rezistencije uzročnika, smanjuju troškovi liječenja, te neispravno mlijeko ne ulazi u lanac prehrane ljudi.

Projekat dijagnostike prisustva parazita u fecesu pasa je pokrenut s ciljem da se ustanovi procenat infestacije endoparazitima pasa koji imaju vlasnike, kao i onih bez vlasnika, bili oni tretirani antiparazitarnim sredstvom ili ne.

Oba projekta odnose se na životinje sa područja ZDK i analize laboratorija su besplatne za vlasnike životinja, do kraja novembra ove godine.
Dijagnostika dostavljenih uzoraka provodi se u laboratoriji za dijagnostiku baterijski i drugih zaraznih bolesti životinja (serološki, bakteriološki i parazitološki), na lokaciji Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“, Travnička cesta 7, Zenica.

Kako učestvovati u projektu ?

Zainteresovani vlasnici životinja mogu se obratiti najbližoj veterinarskoj stanici koja je u nadzoru na imanju ili u kojoj je životinja registrovana, a koje su već upoznate sa navedenim Projektima, te će oni organizovati uzorkovanje za analizu (50-100 ml mlijeka u sterilnoj ambalaži) ili (5-10 gr fecesa u plastičnom flakonu ili kesici) sačiniti popratni akt i izvršti dostavu.
Također, projekti su otvoreni i za vlasnike životinja te i ličnio mogu dostaviti uzorke u navedeni dijagnostiči laboratoriji, uz predhodnu konsultaciju sa licima iz Instituta.
U nadi da će te se uključiti u ove projekte, pozivamo vas na saradnju i korištenje usluga Instituta.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

U službi vašeg zdravlja.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar