Iskoristite dolazak toplijih mjeseci: Zaštitite se od infarkta


Bolesti srca često se spominju kao vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena u cijelom svijetu. Ova alarmantna statistika, u kombinaciji s činjenicom da se i starenjem povećava rizik od srčanog udara, mogla bi vas navesti na pitanje: „Što mogu učiniti da poboljšam zdravlje svog srca?“

- Marketing -

Dolazak toplijih mjeseci iskoristite za podsjećanje na sve one dnevne aktivnosti koje uključuju više zdrave hrane te pojačanu tjelovježbu za zdravlje srca i cijelog organizma. Prof. Dr. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, naveo je nekoliko načina da se zaštitite od infarkta i moždanog udara.

– Brinite o krvnom pritisku. Visoke vrijednosti su veliki faktor rizika za infarkt i moždani udar. Mnogi mogu pritisak držati pod kontrolom redovnim tjelesnim aktivnostima i ispravnom ishranom. Međutim, mnogi drugi će morati uzimati lijekove – kaže dr. Čaluk.

Naš sagovornik dodaje kako treba držati i holesterol pod kontrolom. Kada se previše ove masne tvari nakupi u krvi, ona se odlaže u zidove arterija i uzrokuje anginu pektoris, a povećava i rizik od infarkta i moždanog udara. Jedite manje zasićenih masnoća. Ali i za ovaj faktor rizika mnogi trebaju lijekove.

– Visoki šećer u krvi oštećuje srce i krvne žile. Zdrava ishrana i redovna tjelesna aktivnost pomažu da se glikemija drži pod kontrolom u predijabetesnom stadiju. Također, bilo bi idealno da se šetate najmanje 150 minuta sedmično, a dobro je i penjanje uz stepenice, biciklizam, plivanje itd. – navodi dr. Čaluk.

Dr. Čaluk savjetuje da jedete zdravije. Ovo znači više integralnog zrna, voća i povrća, a manje soli, manje šećera i manje zasićenih masnoća.

Dr. Jasmin Čaluk savjetuje da osobe koje su gojazne pokušaju smršati, jer je to jedna od prevencija zaštitite od infarkta i moždanog udara.

– U Bosni i Hercegovini je 47 posto osoba s prekomjernom tjelesnom težinom! Višak kilograma doprinosi pojavi bolesti srca – navodi dr. Čaluk.

Obustavite pušenje, savjetuje dr. Jasmin Čaluk.

– Broj pušača u Bosni i Hercegovini je čak 44 posto (u svijetu je BiH na 10. mjestu po procentu pušača), a i među školskom djecom je 12 posto pušača! Pušenje povećava šest puta rizik od infarkta, ali i moždanog udara, začepljenja stenta, začepljenja bypassa, karcinoma grkljana, karcinoma pluća itd. – navodi dr. Čaluk.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano