Povezano

Išijas: Uzrok, simptomi i odlične vježbe uz koje možete ublažiti neugodne bolove


Išijas ili ishijadija je naziv za bolove koji se pojavljuje duž živca koji prolazi donjim dijelom leđa, kroz kukove, stražnjicu i niz nogu.

- Marketing -

Bolovi išijasa mogu biti jako neugodni te praćeni drugim simptomima, a mogu se ublažiti određenim vježbama, oblozima ili lijekovima.

Kada se javlja išijas?

Išijas se može javiti kada postoji pritisak na određeni dio ishijadičnog živca, odnosno kod hernije diska, kao i kod ozljede kralježnice. Ovaj živac je najduži i najdeblji živac u tijelu te sadrži pet manjih živaca duž tijela. Jednako tako, išijas se može pojaviti i u trudnoći, kao i kod osoba koje su pretile, koje rade sjedilačke poslove ili kod osoba koje imaju dijabetes te osteoartritis.

Kako prepoznati išijas?

Glavni simptom išijasa je bol u donjem dijelu leđa ili u stražnjici. Bol može biti oštra, ali i blaga, ovisno o ozbiljnosti stanja. Nekada se mogu osjetiti peckanje i trnci u nozi, slabost u mišićima, a simptomi se mogu pogoršati kod duljeg sjedenja ili stajanja te kod kašljanja i kihanja. Kod išijasa je najčešće zahvaćena samo jedna strana tijela, dok bol može biti stalna ili ponavljajuća.

Kako se išijas dijagnosticira?

Išijas se može dijagnosticirati kod liječnika jednostavnim testovima hodanja na prstima i petama, pri čemu liječnik može vidjeti položaj kralježnice te potencijalne probleme. Jednako tako pomoći kod dijagnoze može i podizanje nogu u ležećem položaju te procjena u kojem trenutku se točno pojavljuje bol. Kako bi se postavila točna dijagnoza, u nekim će slučajevima biti potrebno napraviti i magnetsku rezonancu, rendgen ili elektromiografiju koja ispituje živčanu provodljivost i potvrđuje razinu lezije.

Kako ublažiti bolove išijasa?

Za trenutno ublažavanje bolova može pomoći nekoliko stvari:

- Marketing -

Najnovije

Popularno