Ishod koji smo očekivali. Nigerija i Iran završili neriješeno

Ostvarila se želja Safeta Sušića! Iran i Nigerija podijelili su bodove u utakmici naše grupe miroljibivo odigravši 0:0 i tako našoj reprezentaciji olakšali posao u nastavku grupe.

Nakon početnog ispitivanja snaga Nigerija je zaprijetila u sedmoj minuti. Tada je nakon jednog kornera lopta završila iza leđa iranskog golmana, ali je sudac poništio pogotak zbog prekršaja u napadu. Odmah nakon toga je Nigerija imala još dvije itekako izgledne situacije u samo jednom napadu. Prvo je odbrana Irana izblokirala jedan udarac a onda je Onazi bio za malo neprecizan. Sa nekih 15-tak metara šutao je malo pokraj lijeve stative.

Zatim je uslijedio jedan mirniji dio utakmice gdje je liječnički tim Nigerije imao dosta posla. Prvo se pomoć ukazivala Onaziju a zatim Obaboni. Onazi je ostao u igri ali Obabonina povreda je bila nešto teže vrste pa je selektor bio primoran uvesti Yoboa u 30. minuti. U 32. minuti vrlo lukavo je zaprijetio Ahmed Musa sa nekih 30-tak metara iskosa. Pokušao je nadrmudriti golmana iznenadnim šutem iz slobodnog udarca kada su svi oèekivali centaršut. Ipak je Haghighi bio na mjestu i odbranio lukav pokušaj izbacivši loptu u korner.

Sjajna prilika za Iran viđena je u 34. minuti kada je Ghoochannejhad šutao glavom, a Enyama sjajno odbranio. U tim momentima Iran je definitivno došao do daha i igre, ali nisu uspjeli to krunisati pogotkom. Na drugoj strani je Onazi u 39. minuti pokušao sa distance ali jako neprecizno. Minut kasnije Emenike je oprobao udarac sa vrha šesnaesterca ali pokraj gola. U 44. minuti Musa je tražio jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom jednog fudbalera iz odbrane Irana ali nije bilo osnova za pokazivanje na bijelu taèku. Rezultatom 0:0 okonèano je prvo poluvrijeme.

Drugo poluvrijeme otvara ponovo agilni napadač Charltona, Ghoochannejhad čiji udarac odlazi preko gola. Iranci su tražili penal u 52. minuti ali sudac je samo odmahnuo rukom. Ameobi je ušao umjesto Mosesa u 53. minuti kada je Keshi napravio prvu izmjenu na utakmici. Emenike je ponovo zaprijetio u 58. minuti ali ponovo pored gola. Iran uzvraća preko Rezae koji u 62. minuti prijeti sa distance, ali loše. Ništa se posebno nije dešavalo u tim trenucima, igralo se dosta grubo i na sredini terena. Nigerija svoju drugu izmjenu pravi u 70. minuti kada umjesto Azeeza u igru ušao Odemwingie i tada prvak Afrike kreće u napade tražeći pobjedu.

U 75. minuti prvi žuti karton na utakmici zaradio je Teymourian zbog prekršaja nad Odemwingiea. Nakon slobodnog udarca ponovo pokušava Onazi, ali još jednom jako slabo. Prizemna lopta je jedva došla do gola Irana. U 78. minuti umjesto Dejagaha u igru ulazi napadač Jahanbakhsh. Iran je na momente prijetio Nigeriji nekim brzim kontranapadima ali svai put je to završavalo udarcem ili u okvir gola ili pored gola što je bio češći slučaj.

Sjajnu šansu ima Odemwingie koji je unio živosti u igru kada šutira topovski pokraj gola, ali sudija naknadno pokazuje da je napadač primio loptu rukom tako da se pogodak u svakom slučaju ne bi priznao.

Do kraja utakmice nisu viđena veća uzbuđenja i ostalo je do kraja 0:0. Sjajan rezultat za sve nas, sada Iran i Nigerija trebaju na megdan Argentini što im neće biti nimalo lako a naša reprezentacija bi najvjerovatnije sa 4 osvojena boda prošla dalje.

sportsport.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.