INZ upozorava: Ovo su zdravstvene koriste i rizici upotrebe bazena za rekreaciju

Ljetni period i doba povišenih temperatura neizostavno su vezani za češće i značajnije korištenje vodenih površina za rekreaciju i odmor. Voda, osim što je osnovna fiziološka potreba čovjeka, može pružiti i pruža radost rekreacije, a plivanje, kao fizička aktivnost je jedna od najučinkovitijih aktivnosti za unapređenje i očuvanje dobre kondicije i zdravlja.

Međutim, rekreacija u vodi nosi sa sobom značajne zdravstvene rizike, poput utapanja i povreda, te opasnosti od zaraznih bolesti ili hemijskih sredstava, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Zato je odgovorno ponašanje osoba koji upravljaju bazenima i drugim vodenim površinama namjenjenim za rekreaciju, ali i odgovorno ponašanje samih kupača koji koriste te objekte. Zato javni bazeni trebaju imati kućni red koji mora biti istaknut na vidljivom mjestu i koji sadrži pravila ponašanja, uključujući ona za higijenu i sigurnosne preporuke.

Među vodećim uzrocima smrtnosti u svijetu

Utapanje i „skoro utapanje” su jedni od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Najčešće su u pitanju mala djeca, a u pravilu se radi o trenutku odsustva roditeljskog nadzora „na trenutak”. Zbog toga je neophodan konstantan nadzor roditelja ili odgovorne osobe za vrijeme boravka djece na i u blizini bazena.

– Kada su u pitanju odrasle osobe, najčešće su utapanja kao i povrede na bazenima povezana sa upotrebom alkohola, zbog čega se na javnim bazenima zabranjuje pristup osobama u alkoholisanom stanju. Povrede povezane sa kupanjem na bazenima su povrede glave i mozga, povrede kičme, povrede ruku nogu i stopala. Ovim povredama je najčešće uzrok nepažnja na mokrim klizavim površinama oko bazena, kao i skakanje u vodu sa visine bez odgovarajućeg treninga i nadzora, ističe dr. Jasmin Durmišević iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a.

Nikada se ne smije naglo ući u vodu, neophodno je napraviti period prilagođavanja, tuširanjem ili laganim prskanjem vodom u plićem dijelu bazena. Nagla promjena temperature može dovesti do šoka i gubitka svijesti, te posljedično do utapanja ili povrede. Na javnim bazenima je neophodno imati stručni nadzor “spasilaca”, a i na kućnim bazenima neophodan je neprestan nadzor, posebno ako su u pitanju djeca.

U svim bazenima bez obzira na veličinu, oblik i materijal od kog su građeni, voda mora biti zdravstveno ispravna, čista, bistra, bez boje. Ne smije sadržavati otrovne i nadražujuće tvari, niti uzročnike (bakterije, viruse, gljive, parazite) koji bi mogli izazvati bolesti kod kupača. Također, neophodno je da voda u bazenima bude pod stalnim zdravstvenim nadzorom nadležne zdravstvene ustanove. Ovo podrazumjeva redovnu kontrolu fizičkih i mikrobioloških karakteristika vode, te kontrolu hlorisanja vode.

Ko ne smije i ne treba koristiti bazen

Zagađenje i uzročnici mogu u vodu dospjeti direktno sa vodom iz izvora vode koji se koristi za napajanje bazena, iz neposredne okoline bazena, kao i od samih kupača. Preko vode u bazenima mogu se prenijeti crijevne zarazne bolesti, kožne zarazne bolesti kao i zarazne bolesti disajnog sistema putem raspršenih vodenih kapljica.

Posebno su osjetljiva djeca. Rane, ogrebotine, nepravilno održavani pirsinzi, oštećena koža neposredno nakon depilacije i upaljena koža povećavaju mogućnost od ulaska uzročnika bolesti u organizam.

Možda vam se svidi

avatar