INZ: Potrebno poduzimati mjere da bi se zaštitili od leptospiroze

Leptospiroza je zarazna bolest koju izaziva bakterija koja se sa zaraženih životinja može prenijeti na ljude. Ova bolest napada mnoge domaće i divlje životinje. Za čovjeka su najčešći izvori zaraze domaće životinje (svinje, goveda, konji, psi, mačke i drugi) i glodari, naročito štakori i miševi. Zaraženi glodari izlučuju uzročnike doživotno.

Zaražene životinje izlučuju bakterije u vanjsku sredinu najviše mokraćom, ali i drugim izlučevinama (plodova voda, mlijeko, slina), a leptospire se nalaze i u tkivima zaraženih životinja. Bakterije mogu preživjeti u vanjskoj sredini nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, naročito ako se nalaze u vodi stajaćica i lokvi, naročito ako je vrijeme toplo i vlažno.

Čovjek se zarazi direktno kontaktom sa mokraćom, tkivima i drugim izlučevinama zaraženih životinja ili indirektno vodom, hranom, tlom i predmetima koji sadrže mokraću i izlučevine zaraženih životinja, najčešće kroz male povrede na koži.

Najviše obolijevaju ljudi na selu, rudari, ribari i radnici u klaonicama ali, zaražavanje se može desiti i kupanjem u kontaminiranoj vodi (voda u koju su mokrile zaražene životinje).

Znaci oboljenja su povišena temperatura, groznica, bolovi u listovima i leđima, upala očiju. Kod nekih osoba, bolest se završi u ovom stadiju, a kod nekih dolazi do pogoršanja sa upalom bubrega, jetre, pluća, probavnih organa i promjenama na koži. Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i ne liječi, može završiti smrtno.

Iz Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ističu da je potrebno poduzimati mjere da bi se zaštitili od ove bolesti:

Veterinarski nadzor nad domaćim  životinjama.
Izdvajanje zaraženih životinja, vakcinacija.
Borba protiv glodara deratizacijom i higijenskim mjerama (fizička zaštita prostora, naročito onog u kojem se drži hrana, higijensko uklanjanje otpada).
Poboljšavanje higijenskih mjera u okolini što onemogućuje održavanje uzročnika u vanjskoj sredini.
Nošenje adekvatne radne odjeće i obrada i zaštita povrijeđene kože.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar