INZ o dobrim i lošim stranama UV zračenja

0

Kancerogenost usljed dugotrajnog izlaganja kože UV zračenju, crvenilo i opekotine, samo su neki od posljedica dugotrajnog izlaganja UV zračenju

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite ozonskog omotača, Institut za zdravlje i sigurnost hrane je upriličio seminar „Oštećenje ozonskog omotača – dalekosežne posljedice po zdravlje”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ovaj ponedjeljak, 16. septembar se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača i predstavlja jedan od najznačajnijih dana UN-a za razvijanje, jačanje svijesti i djelovanje na globalnom nivou u svrhu zaštite i očuvanja ozonskog omotača za buduće generacije.

Datum je odabran, jer je na ovaj datum 1995. godine usvojen Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač. Danas Montrealski protokol broji 197 zemalja članica – potpisnica, koje zajedničkim snagama pokušavaju spasiti odnosno smanjiti uništavanje ozonskog omotača te omogućiti njegovo obnavljanje.

-Zaštita ozonskog omotača jedan je od primjera izvrsne saradnje na globalnom nivou. Postignut je izniman uspjeh u zadnjih 20-30 godina, zahvaljujući međunarodnim ugovorima koji su omogućili da se zaustavi propadanje ozonskog omotača, te da se završi njegovo obnavljanje, istaknuo je na skupu dr. Nermin Rondić iz INZ-a, govoreći o globalnim aspektima važnosti ove teme.

Kako je istaknuto na skupu u Zenici, posljedice oštećenja ozonskog omotača su višestruke i dalekosežne, kod ljudi izazivaju rak kože, kataraktu očiju, opekotine od sunca i slabljenje imunog sistema, u vodenim eko-sistemima uzrokuju smanjenje riblje hrane, ribljeg fonda, izlova ribe i drugih plodova mora, kod kopnenih biljki utiču na rast utiče na rasti slabiji prinos (posebno je uočen kod riže i soje), a utiču čak i na materijale upotrijebljene u zgradama, boje, gume, drvo i plastiku.

Uvodno izlaganje na temu Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača izložio je dr. Nermin Rondić iz Instituta, dok je na temu Kratkoročno i dugoročno prognoziranje intenziteta UV zračenja – dipl.ing.Nedim Sladić.

Napomenuo je kako, prema podacima kojima on raspolaže, UV indeks na području BiH, odnosno Sarajeva, o čemu raspolaže podacima, nije prešao 10,6.

-Sve iznad 11 smatra se ekstremnom vrijednošću UV indeksa. Do 11 se smatra vrlo visokom, ali i to zahtijeva ekstremnu zaštitu čovjeka, jer osobe koje imaju osjetljiv ten već za 15-ak minuta mogu dobiti opekotine po tijelu- ističe Sladić.

Svaki deveti pregledani imao promjene na koži