Intervju sa Nedžadom Čalukom: Razlaz sa KK Kakanj je bio neminovan,idemo dalje.

Dvadesetsedmogodišnji bek šuter Nedžad Čaluk nedavno je napustio redove KK Kakanj čije je boje branio punih dvanaest godina. Ljubimac kakanjske publike je sporazumno i na obostrano htijenje prekinuo saradnju sa ovim klubom, a proces razilaženja je nedavna Čalukova povreda meniskusa. Čaluk je poznat kao sjajan igrač za tri poena koji je nerijetko vadio ekipu KK Kakanj iz velikog minusa. Često je bio osporavan, malo dobivao priliku za igru i kako kaže u intervjuu za kakanj-x portal, vrijeme je da se krene dalje.

Nedžade prije svega sportski pozdrav. Možeš li nam ukratko reći razloge prekida dugogodišnje saradnje sa KK Kakanj?
Ja sam 26.decembra 2013.godine imao lakše nagnječenje meniskusa a povredu mi je dijagnosticirao doktor iz Sarajeva. Zbog toga sam morao napraviti dvosedmičnu pauzu u klubu što je ubrzalo proces razlaza sa klubom u kojem sam dvanaest godina. Razišli smo se na obostrano htijenje uz najbolje odnose i lijepe želje za nastavak i jednih i drugih.

Koje su tvoje trenutne sportske aktivnosti?
Trenutno sam u potrazi za novim klubom ali istovremeno individualno treniram. Imam jednu inostranu priliku, ali zbog toga što sam 31.decembra opljačkan izgubio sam sve dokumente . Čekam nove dokumente da mi se izdaju i samo me to koči kako bih nastavio inostranu karijeru. Moram spomenuti da mi je predsjednik kluba g-din Mevludin Delibašić ponudio po raskidu ugovora da vodim omladinsku ekipu Kaknja. Nažalost morao sam odbiti zbog ove inostrane prilike.

Nedzad 2

Možeš li ukratko da nam napraviš rezime prvog dijela sezone ?
Ekipa Kaknja prije početka prvenstva je slovila za najskuplju ekipu u Ligi 12. Bivši trener Radomir Kisić je govorio da je ova ekipa po kvaliteti među top 3, ali kad bi mogao birati da bi izabrao ekipu Kaknja. Smatram da je došlo do pogrešnog pristupa i razlike u mentalitetu na relaciji trener-igrači. Nisu igrači dobro reagovali na njegov sistem rata tzv „sistem čelične ruke” i stvorio se spontani i instinktivni bunt među igračima. Mi to nismo htjeli ali to se desilo. Bili smo dosta zagušeni što se odrazilo na pojedinačnu i timsku formu. To sve je rezultiralo sa par nesretnih poraza i sa par debaklova. Kako je trener Kisić napustio kormilo ekipe došlo je do velikog olakšanja, igrači su osjetili slobodu koju do tada nisu osjećali. Ništa se nije promijenilo u našoj igri osim psihološkog rasterećenja tako da je sada potpuno druga priča na terenu. Ova ekipa nije promijenila način treniranja, igre, ovaj sad trener nije promijenio filozofiju treninga, samo je došlo do velikog rasterećenja.

Ekipu Kaknja je možemo reći krenulo od odlaska Kisića ali i dolaskom sjajnog centra Filipa Goranovića?
Ono što u Kaknju nismo imali od perioda sjajnog centra Ljuce je upravo ta pozicija petice ili centra. Pokušavalo se mnogim igračima taj izostanak upotpuniti ali nije išlo. Sada smo dobili sjajnog centra koji da je bio od početka prvenstva u našem timu bili bismo među prve tri ekipe na tabeli. On je napravio prevagu u ekipi, rasteretio je šutere, postavio je težište igre unutar reketa što je olakšalo i vanjskim i unutrašnjim igračima: Begovcu, Keseru, ali je procvjetala i vanjska linija na čelu sa Drezgom. Procenat realizacije je veći i samim tim bolji rezultati.

Bolji poznavaoci košarke i KK Kakanj neće smatrati da je pobjeda u Sarajevu protiv Bosna Ase bila iznenađenje. U narednom periodu u Kaknju će se odigrati tri mega utakmice protiv lidera Mladosti i Sparsa, te protiv ultra jake Igokee. Šta Kakanjci mogu u ove tri utakmice?
Slažem se definitivno. Protiv Igokee će biti spektakl, nemamo priliku često da gledamo jednu tako jaku ekipu u Kaknju. Treba dvoranu napuniti i uživati u utakmici, odigrati za svoju dušu kao nagradu za plasman u četvrtfinale kupa. Ukoliko se jedna od ove dvije ligaške utakmice dobiju (Mladost, Spars) ekipa Kaknja će 70% ostati u ligi. Prema nekim procjenama ekipi Kaknja treba 10 pobjeda do kraja prvenstva kako bi sigurno obezbjedili opstanak jer se situacija na dnu tabele drastično zakomplikovala. Mnogo ekipa ima identičan broj bodova. Ekipa Kaknja ima jako težak raspored do kraja prvenstva jer dolaze sve jake ekipe dok u goste idemo davljenicima. Računica je jasna, nama je potrebno 10 pobjeda. Nezgodan je raspored ali ja se nadam da će ekipa Kaknja obezbjediti prolaz dalje.

Posebno će biti teška utakmica protiv Sparsa?
Možda i teža od lidera Mladosti zbog toga što će izgleda bivši reprezentativac Kenan Bajramović pojačati ovu ekipu. Kenan je stigao u Sparse i igrat će sigurno protiv odlične Slobode, a protiv Kaknja još se ne zna jer ima ponudu iz Italije. Ako Kenan ostane u Sparsima Kakanjcima će biti jako teško protiv ove ekipe.

Poruka čitaocima kakanj-x portala?
Držite se pravih novinara, pravih informacija, pravog portala i da ne slušaju pojedince koji truju kakanjski sport i pišu stvari nevezane za sport.

kakanj-x/ Emerin Ahmetašević

Možda vam se svidi

Comments are closed.