Internet kakvog poznajemo uskoro više neće postojati: Dijeljenje svakog linka će se naplaćivati… Facebook se uvijek kleo da će biti besplatan, no počinju s naplatom članstva u grupi

Europski parlament napravio je prvi korak u osvježavanju 17 godina stare regulative vezane uz autorska prava na internetu, a njihov kontroverzni prijedlog izazvao je pravu buru negodovanja korisnika i internetskih tvrtki, koji smatraju da će novi zakon biti pretvoren u oruđe za nadzor i kontrolu te da će upropastiti slobodu govora i uništiti internet kakav poznajemo.

Zagovornici nove regulative tvrde da je samo riječ o nastojanju da se novinskim izdavačima, glazbenicima i drugim kreatorima pošteno plati za korištenje njihovih originalnih sadržaja, jer bi agregatori sadržaja poput Googlea, Facebooka i YouTubea bili obvezni ili platiti za pravo da objavljuju te sadržaje ili koristiti filtre koji bi omogućili da se ti sadržaji ne pojavljuju.

Prvi koraci

Odbor Europskog parlamenta za pravna pitanja (JURI) jučer je u prilično tijesnom glasanju odobrio taj prijedlog pod nazivom The Directive on Copyright in the Digital Single Market, odnosno Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, a sve to još mora proći plenarno zasjedanje u Europskom parlamentu te zakonodavstva svih 28 zemalja članica.

Ne zna se kad bi se to moglo dogoditi, ali sigurno neće biti prije kraja ove ili prve polovice sljedeće godine. Prvi put predložena 2016. godine, direktiva bi trebala osvježiti zakone Europske unije o autorskim pravima za eru Facebooka i Googlea. Premda veći dio direktive sadrži samo nadogradnju postojećih zakona i neke nove tehničke termine, postoje dvije točke oko kojih je i nastao čitav problem. To su članak 11, kolokvijalno nazvan “porez na linkove”, te članak 13, koji propisuje takozvani “upload filter”.

Porez na linkove prisilio bi online platforme kao što su Facebook i Google da, primjerice, od medijskih izdavača kupe licence prije nego što objave linkove na njihove originalne sadržaje ili kopiraju te sadržaje. Upload filter bi trebao osigurati da ništa što se učita na internet unutar Europske unije ne krši ničija autorska prava. Uoči glasanja JURI-ja trajala je dosta glasna kampanja protivnika prijedloga, koji su upozoravali da zakon ima dobru namjeru, kao što je zaštita autorskih prava, ali da je pogrešno postavljen, vrlo nejasno napisan i zreo za zlouporabe te da bi samo dodatno pogodovao velikim tehnološkim tvrtkama, a troškove prebacio na male i startup tvrtke iz Europske unije. Početkom mjeseca 70-ak velikih imena s internetske scene poslalo je otvoreno pismo, u kojemu su upozorila da bi članak 13 bio “korak bez presedana prema transformaciji interneta iz otvorene platforme za dijeljenje i inovaciju u oruđe za automatizirani nadzor i kontrolu svojih korisnika” te da bi velike američke platforme lako mogle platiti potrebne naknade, ali previše europskih ne bi.

Peticija protivnika

Protivnici poreza na linkove navode da bi drastično demotivirao korisnike interneta da dijele vijesti i važne priče, pa čak i fotografije s ljetovanja. Skupina od 169 europskih intelektualaca zahtijevala je od zastupnika da odbace direktivu, navodeći da će “vjerojatno ometati slobodan protok informacija koji je od vitalnog značenja za demokraciju i da bi vjerojatno bila štetna za novinare, fotografe i mnoge izvaninstitucionalne kreatore vijesti, kao što su freelanceri”. Specijalni izvjestitelj za slobodu izražavanja Ujedinjenih naroda David Kaye jedan je od najglasnijih osporavatelja direktive i tvrdi da “automatski filteri za cenzuru uoči objave ne bi bili sposobni detektirati komentare, satiru, kritiku i parodiju”.

Posljedice direktive

Članak 11 – porez na linkove

Članak 11, odnosno “porez na linkove”, osmišljen je s ciljem da ukroti moć koju nad medijima imaju Facebook i Google i određuje nova pravila u načinima na koje se mogu dijeliti tekstovi izdavača i citirati dijelovi njihovih tekstova ili čitavi tekstovi. Online platforme morale bi platiti licencu izdavačima kako bi stekli pravo linkanja na njihove tekstove, što bi u teoriji trebalo donijeti pravedniju raspodjelu novca i pogurati više prometa na stranice medija. Ako ne žele platiti licencu, moraju osigurati da se sadržaj tih izdavača ne pojavljuje na njihovoj platformi.

Članak 13 – upload filter

Članak 13 propisuje stvaranje automatskih filtera za sav online sadržaj koji se podiže na internet unutar Europske unije. Filteri bi trebali provlačiti sav taj sadržaj kroz bazu podataka o licencama za autorska prava, pazeći da nema kršenja. Morao bi biti uspostavljen i učinkovit sustav žalbi, ako netko misli da je nepravedno označen kršiteljem. Sistem bi, dakako, bio strašno skup, vrlo kompliciran za održavanje i aktualiziranje te podložan manipulacijama. Strah kritičara je da bi mogao pretvoriti internet u oruđe za automatizirani nadzor i cenzuru.

Tko će biti pogođen

Meme, popularan internetski alat, u Europskoj bi uniji vjerojatno otišao u ilegalu.

Više nitko ne bi smio koristiti tuđu sliku ili GIF pa dodati svoj komentar i to dijeliti na internetu. Muzički remiks također bi mogao nestati, jer bi svako korištenje bilo kojeg dijela nečije pjesme bilo podložno Direktivi. Teoretski, algoritam bi čak i vašu sliku u majici s likovima iz, na primjer, Star Warsa, mogao protumačiti kao kršenje autorskih prava.

Facebook se uvijek kleo da će biti besplatan, no počinju s naplatom članstva u grupi

Facebook je najavio početak pilot projekta koji za cilj ima početi naplaćivati članstvo u Facebook grupama. Kao razlog promjene svoje dosadašnje politike bazirane na besplatnoj usluzi navode želju da pruže potporu administratorima grupa koji svojim trudom i svakodnevnim angažmanom doprinose kvaliteti i raznolikosti društva.

– Potaknuti upitima pojedinih admina Facebook grupa, odlučili smo da je došlo vrijeme da im pružimo podršku kako bi svoj kvalitetan rad mogli nastaviti u financijski sigurnijem okruženju. – stoji u službenoj izjavi Facebooka.

Pilot projekt koji započinje danas, bit će implementiran na nekoliko Facebook grupa čiji će korisnici dobiti obavijest da za daljnju participaciju u grupi trebaju platiti članarinu.

Prema javno dostupnim informacijama, mjesečnu cijenu korištenja svojih platformi će određivati sami administratori, a one će se kretati u rasponu od 4,99 do 29,99 američkih dolara. Pretplata će moći biti izvršena na jednostavan način – uplatom traženog iznosa putem Facebook aplikacije na iOS i Android telefonima.

– Smatramo da će mjera koja je poduzeta da se administratorima omogući zarada za njihov angažman održavanja grupa u konačnici doprinijeti i razvoju digitalne zajednice. – stoji u priopćenju.

U posljednje vrijeme, velik broj administratora želi ograničiti korištenje sadržaja svojih grupa, nadajući se da će tako dobiti bolji uvid u to tko su njihovi korisnici kako bi mogli optimizirati svoju ponudu. Također, administratori se nadaju da će tako potaknuti korisnike i svoje članove da plate pristup platformi, kao i pojedine sponzore da se oglašavaju u njihovim grupama.

Jedna od predstavnica Facebook administratora, Sara Mueller, svojim je iskustvom dala primjer kako naplata korištenja grupe može unaprijediti njezinu samu kvalitetu. Mueller je prije nekoliko godina počela održavati grupu Očisti moj dom, kako bi inspirirala i motivirala druge korisnike da očiste i organiziraju svoje životne prostore. Nedugo nakon osnutka, grupa je postala aktivnom zajednicom koja je velikom broju korisnika pomogla riješiti problem s generiranjem nereda u kući. Upravo ju je to motiviralo da oformi novu grupu Organiziraj moj dom, koja bi bila dostupna samo za pretplatnike.

– Od kada sam počela održavati Facebook grupu Očisti moj dom, bila sam jako motivirana i zadovoljna što mogu svojim iskustvom pomoći drugima. Sa svojom pretplatničkom grupom, moći ću korisnicima ponuditi nove projekte, izazove, edukacije i pomoć koja će biti na višoj razini kvalitete. – rekla je Mueller.

Stručnjaci smatraju da je pilot projekt pokušaj Facebooka da testira kako će korisnici reagirati na plaćanje sadržaja, o kojem se posljednje vrijeme sve češće počelo pričati među poznavateljima Marka Zuckerberga.

(Izvor: Novac.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply