Povezano

INOVACIJA IZ BIH – Na izložbi u Bjelovaru proglašena za najbolju stranu inovaciju

Bosanskohercegovačka inovacija “Smanjenje emisije CO2 u procesu proizvodnje cementa i sode” proglašena je za najbolju stranu inovaciju na devetom Salonu inovacija Bjelovar čiji je domaćin Gospodarska komora Bjelovarsko-bilogorske županije.

Autori inovacije su članovi tuzlanskog istraživačkog kvarteta: prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović.

- Marketing -

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine promovirala je tu inovaciju na svih deset međunarodnih izložbi na kojima je nastupila ove godine, a na devet je dobila zlatne medalje i na jednoj srebrenu.

Budući da nemaju sredstva za promocije iz Asocijacije podsjećaju da su državni organi dužni pristupiti realizaciji Odluke o prihvatanju Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i BiH o učešću BiH u programu EU “Horizont Evrope” – Okvirni program za istraživanje i inovacije.

Tu odluku Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je ove sedmice što je izuzetna prilika za razvoj BiH kao i njenu ekološku promociju u svijetu, budući da je upravo CO2 jedan od najopasnijih zagađivača Planete, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

- Marketing -

Najnovije

Popularno