8.9 C
Kakanj
Subota, 23 Januara, 2021

Informacija u vezi pomoći demobilisanim borcima Ćazimu Bajriću i Pipo Namiru

Nakon što je na adresu Općine Kakanj pristiglo nekoliko upita građana koji se interesiraju da li je i u kojoj mjeri Općina Kakanj pomogla demobilisanim borcima Ćazimu Bajriću i Pipo Namiru, podsjećamo na činjenice koje su prije nekoliko dana prenijeli mediji, na osnovu podataka koje su dobili u Ministarstvu za boračka pitanja F BiH.

U informaciji koju su prenijeli mediji se, između ostalog, kaže:

Prema iznosima dodijeljenih pomoći u ovoj godini, ovoj  dvojici demobilisanih boraca, kada bi se taj isti iznos dodjeljivao svakom demobilisanom borcu (oko 300.000 ljudi) to izdvajanje ne bi izdržao niti jedan budžet bilo koje evropske zemlje – tvrde u Ministarstvu.

23. aprila, Bajriću i Pipi je uručen paket prehrambenih artikala i odvezeni su službenim vozilom Ministarstva kućama u Kakanj. U međuvremenu Bajrić i Pipo su podnijeli zahtjev za pomoć u liječenju i 21. maja je Pipi odobrena pomoć za liječenje u iznosu od 500,00 KM, a Bajriću je dodijeljena novčana pomoć u iznosu od 1.500,00 KM. Njemu je rješenjem od 6. juna 2014. godine dodijeljena novčana pomoć od 1.000,00 KM.

Međutim, 15. juna su Bajrić i Pipo ponovo došli pred zgradu Vlade FBiH, tražeći da razgovaraju sa ministrom po pitanju njihovog zaposlenja. Ministar je opet uputio pomoćnika i sekretara Ministarstva da obave razgovor sa oba demobilisana boraca, što su oni ultimativno odbili, zahtijevajući da ih isključivo primi ministar. Ministar je u međuvremenu održao radni sastanak u Zenici sa kantonalnim ministrom za boračka pitanja, između ostalog i po pitanju pomoći rješavanja problema Bajrića i Pipe.

Kantonalni ministar za boračka pitanja mu je predočio šta su sve Bajrić i Pipo proteklih godinu dana dobili od Općine i Kantona.

Prema tim informacijama Ćazim Bajrić je od strane Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona  ostvario pravo na vanrednu novčanu pomoć koja mu je isplaćena 26. maja ove u iznosu od 350,00 KM, pravo na liječenje u iznosu od 500,00 KM (juli 2014.godine), vanrednu novačnu pomoć u iznosu od 300,00 (april 2014. godine). Zatim, od strane Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica izbjeglice i povratnike, a sa općinskog Budžeta Općine Kakanj, redovno ostvaruje jednokratne novčane pomoći za liječenje i tešku socijalno ekonomsku situaciju i to: u februaru, martu i junu 2015. godine ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM; u toku 2014. godine, u januaru, februaru, junu i novembru ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM; u aprilu 2014. godine je dobio 100,00 KM, od općinskog načelnika u toku mjeseca maja 2015. godine ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM. Savez udruženja boračkih populacija mu je odobrio i isplatio novčane pomoći (u martu i maju 2014. godine u iznosu od 120,00 KM te je od istih dobio i prehrambene pakete).

U toku 2014. godine bio je zaposlen u JP „Vodokom“ Kakanj na period od tri mjeseca, ali je sam tražio raskid ugovora i sam je dao otkaz na to radno mjesto.

Namir Pipo je od strane Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje 2010. godine u iznosu od 10.000,00 KM.

Zatim od strane Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica izbjeglice i povratnike sa općinskog Budžeta Općine Kakanj redovno ostvaruje jednokratne novčane pomoći za liječenje i tešku socijalno ekonomsku situaciju i to: u mjesecu mart 2015. godine, ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM; u toku 2014. godine, mjesecu martu, maju, septembru i decembru je ostvario pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM. Savez udruženja boračkih populacija mu je odobrio i isplatio novčanu pomoć (2014. godine) u iznosu od 30,00 KM”, kaže se u informaciji.

Općina Kakanj ima razumijevanja za zahtjeve pomenute dvojice demobilisanih boraca, te poziva sve privredne subjekte na području Kaknja koji su u prilici da im omoguće zaposlenje, te im na taj način pomognu da izađu iz teške situacije u kojoj se nalaze. (Press Općine Kakanj) (Foto u naslovnici: Klix.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO