Inflacija nastavlja ubrzavati, pileći file skoro 17 KM

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić podijelio je na svom Facebooku fotografiju koju je on uslikao u jednom marketu gdje se vidi da kilogram pilećeg filea košta 16,90 KM.

– Današnja cijena pilećeg file (za 1 kg), iznosila je 16,90 KM. Na slici koju sam objavio 04/04/2022 cijena istog pilećeg filea, iznosila je 14,40, dakle 2,50 KM povećanje za manje od 20 dana.

- Marketing -

 

Potrebno je naglasiti da što više raste cijena bilo kojeg proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i naravno nema interes da bilo šta mijenja. Čisto radi usporedbe, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kg, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a. Na cijeni od početka aprila od 14,40 KM, država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, da bi na današnjoj cijeni uzela 2,46 KM, objavio je Hadžić, te dodao:

 

– PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u procentualnom iznosu od onih koji imaju niže plate i penzije, što je posebno očigledno u vrijeme inflacije, kada država ostvaruje rekordne naplate poreza. O ovome ću posebno pisati u narednim sedmicama.

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano