Indonezija uvodi novi kazneni zakon, kažnjavat će izvanbračni spolni odnos

Indonezija se sve više okreće konzervativnom islamu

Indonezija u kojoj je većinsko stanovništvo muslimansko, ali gdje žive i kršćanska hinduska te budistička manjina, sve se više okreće konzervativnom islamu. Tako bi se novi konzervativni kazneni zakon trebao usvojiti sljedeći tjedan nakon što se tamošnji parlament i vlada usuglase oko njegovog nacrta. Ovaj novi pravni okvir trebao bi zamijeniti stare zakone koji datiraju iz vremena dok je Indonezija bila nizozemska kolonija.

710 dolara ili šest mjeseci zatvora za izvanbračni se*s

Prema prijedlogu ovog zakona parovi koji nisu u braku, a žive zajedno kao muž i žena mogu se kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci ili novčano u iznosu od 710 dolara, što je otprilike prosječna tromjesečna plaća u ovoj zemlji.

Iz nevladine organizacije The Institute for Criminal Justice Reform izjavili su kako bi ovim zakonom mogli biti pogođeni milijuni stanovnika Indonezije. Naime, istraživanja pokazuju da je 40 posto adolescenata u ovoj zemlji koje nije u braku se*sualno aktivno.

Kažnjavat će se i abortus te vrijeđanje predsjednika

S četiri godine zatvora prema novom zakonu može se kazniti žena koja je obavila pobačaj, a kao motiv nije bilo silovanje ili medicinski razlozi.

Isto tako, novim zakonom planira se uvesti kazna za napad na čast ili dostojanstvo indonezijskog predsjednika i potpredsjednika, kao i vrijeđanje vlade i državnih institucija.

Kazne će se primjenjivati i na strance, prenosi “Index“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply