Imate simptome, a nemate koronu? Evo o čemu je riječ

“U skladu sa očekivanjima, omikron soj virusa se jako brzo proširio, računamo da smo sada na vrhuncu epidemije, ali je teško prognozirati koliko će taj vrhunac još trajati. Predviđamo ne duže od nekoliko sedmica”, ocijenio je jučer glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević.

Unatoč gužvama i povećanoj potrebi za PCR testiranjem, Rončević kaže kako u Zavodu uspijevaju održati dosadašnji tempo uzimanja i obrade briseva.

- Marketing -

Prema njegovim navodima, čak i na vrhuncima opterećenja dolazaka na uzimanje uzoraka ne čeka se više od sat vremena, a nalazi testa su i dalje gotovi isti dan ili najkasnije drugi dan, odnosno unutar 18 sati od prispjeća uzoraka u laboratorij.

Što je respiratorni sincicijski virus ili RSV?

Uz slučajeve gripe, kojih je zasad u Primorsko-goranskoj županiji službeno evidentiran vrlo mali broj, Rončević ukazuje da ima i drugih viroza koje pritom izazivaju kliničku sliku sličnu gripi i koroni, kao primjerice respiratorni sincicijski virus (RSV) koji nakon početnih, akutnih simptoma, kao što su začepljen nos, glavobolja i curenje iz nosa, zna uzokovati zaostali kašalj dulje vremena, piše Novi list.

Broj hospitaliziranih pacijenata u riječkom KBC-u pao je ispod 100, prema posljednjim podacima na liječenju od covida-19 bolesti ih je 98, ali su zato na respiratoru zabilježana dva pacijenta više nego prethodnog dana, ukupno osam. Ohrabruje što je udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u ponovnom smanjenju te iznosi niskih 0,99 posto.

Direktor Alen Ružić ocjenjuje stanje u KBC-u Rijeka stabilnim. Bez obzira na trenutačni, manji pritisak na bolničke kapacitete, u KBC-u Rijeka nastavljaju održavati visok stepen pripravnosti kako bi, bude li potrebno, mogli adekvatno odgovoriti na povećan priljev covid-pacijenata, a isto tako na dnevnoj bazi pružati potrebnu medicinsku zaštitu svim ostalim pacijentima, navodi Ružić, koji je iskoristio priliku da zahvali svim zaposlenima na trudu i naporu koji ulažu da bi cijeli sustav funkcionirao, pa i u uvjetima manjka osoblja, s obzirom na to da su krajem ovog tjedna 144 djelatnika KBC-a privremeno bila “izvan stroja” zbog zaraze koronavirusom.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano