25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Ilegalni rudnici: Na to što rade, natjerala ih je bijeda i neimaština

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Rudari u okolici Kaknja u BiH, silaze pod zemlju u ilegalne jame iz kojih vade ugljen. Samo s krampom, lopatom i tačkama izvade i do nekoliko tona crnog zlata na dan.

Najmlađi među njima, dvadesetogodišnji Muvedin, o boljem i drugačijem životu više ni ne mašta. Imao je tek osam godina kada je počeo i sam na taj način zarađivati kako bi pomagao prehranjivati obitelj. „Moglo se prije, gore na kop površinski i pomalo. Na dan tačke i vreće dvije i to je to.“ priča nam Muvedin. Vreća ugljena ukradenog s površinskog kopa službenog, legalnog rudnika „Kakanj“ na crnom se tržištu prodaje za desetak kuna.

No u okolici grada na desetke je malih, ilegalnih rudnika. Jedan takav drži i Muvedinov otac Edib koji je pristao pričati za naše kamere. To što rade, javna je tajna, jer kažu od tog ugljena žive i prijevoznici i policija.

„Ima jama koliko ‘oćeš. Sve je to „privatluk“, snalaziš se…“ kaže Edib. Za to što radi, nema nikakvu dozvolu i nije ga strah. „Pa ako je i zatvor, zatvor. Šta. Moram nešto. Znači da ne bi krao od nekih drugih, otvorio sam svoj rudnik da zaradim i da hranim djecu“ iskreno priznaje Edib. (Dnevnik.hr)

Priču o ilegalnim rudarskim jamama pogledajte u prilogu OVDJE!

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO