Povezano

Ikea kupila 4.500 hektara šume da bi spriječila njeno uništenje

Investiciona grupa švedskog džina „Ikea“ kupila je šumu u jugoistočnoj Georgiji da bi zaštitila zemlju i njen bogati ekosistem.

„Ingka group“, koja posjeduje i rukovodi većinom prodavnica „Ikee“, kupila je skoro 4.500 hektara zemljišta blizu basena rijeke Altamaha.

  • Vjerujemo da je odgovorno rukovođenje šumama moguće i zbog toga osjećamo veliku odgovornost prema zemljištu koje posjedujemo da oporavimo šume i posadimo više nego što uzmemo“, rekao je za CNN Krister Mattsson, jedan od direktora „Ingka grupa“.
- Marketing -

Objasnio je da će kupovina ovog posjeda osigurati da zemljište ne bude razbijeno na manje parcele i prodato, već da će ostati jedinstvena šuma.

Kupljeno zemljište je dom više od 350 vrsta biljaka i divljih životinja, uključujući ugroženu vrstu bora i kornjače.

Lokalne pilane će biti podržane i biće napravljen detaljan plan pošumljavanja i krčenja, a veliki dio šume uopšte neće biti dostupan za drvosječe. Osim toga, javnost će imati veliki dio zemlje na raspolaganju za rekreaciju.

Prije doseljavanja Evropljana u Sjevernu Ameriku, vrsta bora pinus palustris pokrivala je više od 36 miliona hektara od južne Virdžinije do Floride i na zapadu sve do Teksasa.

Sada je tek 4 posto te šume ostalo, zbog krčenja radi građevinskog i industrijskog razvoja i poljoprivrede.

- Marketing -

Najnovije

Popularno