Idilična plaža izgleda kao pravi raj za turiste, ali uvijek je prazna: Onaj ko stane na nju, sazna i zašto

Na prvi pogled, iz daljine, ovo izgleda kao idilična pješčana plaža. Ali kada joj se približite, situacija se drastično mijenja.

Plaža na japanskom ostrvu Okinava izgleda kao savršena destinacija za sve one turiste koji traže sitni bijeli pijesak i tirkizno more, znači, otprilike sve turiste na svijetu. Baš zato je potpuno nevjerovatna činjenica da je ova plaža uvijek prazna.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ali, sve će vam postati jasnije kada vam kažemo da ovo na slici nije zapravo plaža već more prekriveno vulkanskim plovućcem po kom je potpuno nemoguće hodati. Da, dobro ste pročitali.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Šta je vulkanski plovućac? Vulkanski plovućac je laka, bijela ili siva stijena, tačnije djelići stene koji plutaju po površini mora i stvaraju izgled pješčane plaže.

Ovaj “problem” je izazvala podvodna vulkanska erupcija u avgustu 2021. godine, koja se nalazi u oblasti lanca ostrva Bonin (Ogasavara). Međutim, ovi plovućci ne prave probleme samo nasumičnim posjetiocima, već su izazvali i veliku katastrofu na plažama, prave velike probleme i ribarima i transportu uopšte, jer začepljuju brodske motore, ali i turističkoj industriji, prenosi City Magazine.

Šta se dešava ako odete na ovakvu plažu? Pa, za početak, propadnete u vodu, okruženi sitnim, šupljikavim kamenčićima. A, da li će se ova “situacija” uskoro riješiti? Još uvijek se ne zna.

Istraživači sa Instituta za nauku i tehnologiju na Okinavi od prošlog oktobra prate situaciju i pokušavaju da saznaju koliko će plovućci ostati u okolini Okinave. Već tada se pretpostavljalo da će zbog struja i vjetrova ostati na obali do ljeta 2022. Istovremeno, istraživanje bi moglo da pomogne i u razumijevanju mriješćenja korala i drugih bioaktivnih supstanci, smatra profesor Emil Tuber i drugi uključeni u istraživanje.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bećirović u Tešnju: Radnicima primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Danas pretežno oblačno sa kišom: Evo šta nas očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...