Hypo Alpe Adria bank broji svoje posljednje dane

Austrijska Hipo Alpe Adria internacional otkazala je sve preostale žiro-račune svojih klijenata, koje je o tome obavjestila pisanim putem.

Klijenti su dobili dopis da će njihovi žiro-računi biti ukinuti, a ako ne podignu novac moraće da ga preuzmu na sudu. U objavi je navedeno osam žiro-računa.

Krajem jula austrijski parlament usvojio je specijalni zakon u vezi rešavanja sudbine Hipo Alpe Adria Banke, koji predviđa razgrađivanje banke radi gašenja, prodaje mreže na Balkanu, kao i ukidanje poslova štednje i držanja novca u Hipo Alpe Adria internacional.

“U skladu sa mjerama restruktuiranja žiro računi će biti ugašeni sa 20. odnosno 25. avgustom”, najavljeno je na sajtu banke.

U dopisu klijenti se pozivaju da najkasnije do 15., odnosno 20. avgusta saopšte alternativni račun, jer u suprotnom novac koji ne bude bio podignut biće “deponovan, o trošku vlasnika računa u sudu u Klagenfurtu”.

Austrijska vlada odlučila je da osnuje preduzeće koje će preuzeti sve “loše” strane banke, kako bi rasteretila mrežu na Balkanu za prodaju i potom ugasila Hipo banku, koju je država bila prinuđena da preuzme prije više godina kako bi spriječila krah bankarskog sektora.

Slobodna Europa

Možda vam se svidi

Comments are closed.