Humanitarne akcije: Poduhvati vrijedni divljenja !

Akcija ”Solidariši se!”, koju zajednički provode neformalna grupa ”Bajramska radost” Kakanj i Omladinsko udruženje MIZ Kakanj za pomoć ugroženima od poplava i sjelina, nastavlja se i u srijedu 21.maja 2014.godine

Na punktu ispred marketa Bingo prikupljati će se novčana sredstva i sredstva za pomoć čišćenja Maglaja: sredstva za dezinfekciju, deterdženti i četke za čišćenje i ribanje, spužve i krpe za čišćenje, radne i gumene rukavice, zaštitne maske i gumene čizme. Akcija će trajati od 9 do 17 sati.

Akcija ”Solidariši se!” do sada je bila jako uspješna. Prikupljena je ogromna količina odjeće, deka, prehrambenih i higijenskih namirnica, vode, brašna, lijekova i novca. Na području naše općine podijeljeni su paketi sa prehrambenim i higijenskim namirnicama za najugroženije porodice.

  • Porodici Kadrić koja je iseljena zbog rušenja kuće obezbijeđena je određena količina prehrambenih i higijenski namirnica, odjeće, pelena, i hrane i higijenskih namirnica za njihovo dvoje djece.
  • Porodici u Povezicama, čija kuća je stradala od poplave a kasnije i požara obezbijeđena je peć za loženje, ćilim, deke, posteljina, odjeća, i prehrambene i higijenske namirnice.
  • U Maglaj je dostavljeno pola kamiona i dva kombija odjeće, vode, prehrambenih i higijenskih namirnica, sredstava za dezinfekciju i čišćenje, dva paketa lijekova i zavoja po preporuci i 20 pari gumenih čizama, druga polovina kamiona dostavljena je u MZ Kosova u Maglaju.
  • U MZ Kopice kod Maglaja dostavljen je kombi odjeće, vode i prehrambenih i higijenskih namirnica.
  • U Begov Han je dostavljen kombi prehrambenih i higijenskih namirnica, vode, hljeba, krompira, peškira, čarapa, deka i jorgana, brašna i 250 KM za gorivo za izbjeglice iz Željeznog Polja.
  • U Donju i Gornju Gračanicu kod Zenice dostavljeno je 13 paketa sa prehrambenim i higijenskim namirnicama za izbjeglice i mještane pogođene sjelinom.
  • U MZ Jastrebovac dostavljeno je 175 kg brašna i 5 paketa sa prehrambenim i higijenskim namirnicama za izbjeglice i mještane pogođene sjelinom.

Ova grupa mladih aktivista Kaknja je odradila posao vrijedan svake pohvale i divljenja. U razgovor za naš portal, jedan od vodećih aktivista Elmedin Delibašić je rekao:

„Nevjerovatan je osjećaj kada dođete u mjesto u kojem su izbjeglice i kada vidite da prema vama idu iseljene osobe ispruženih ruku koji mole za pomoć. Tada shvatite da ta osoba nema ništa i budete tužni i potišteni. Sljedeći osjećaj je kada toj osobi date prehrambeni i odjevni paket i vidite sreću u očima te osobe kojoj je u tom trenutku taj paket sve na svijetu. „

Još jednom napominjemo. Akcija ”Solidariši se!”, koju zajednički provode neformalna grupa ”Bajramska radost” Kakanj i Omladinsko udruženje MIZ Kakanj za pomoć ugroženima od poplava i sjelina, nastavlja se i u srijedu 21.maja 2014.godine

Na punktu ispred marketa Bingo prikupljati će se novčana sredstva i sredstva za pomoć čišćenja Maglaja: sredstva za dezinfekciju, deterdženti i četke za čišćenje i ribanje, spužve i krpe za čišćenje, radne i gumene rukavice, zaštitne maske i gumene čizme. Akcija će trajati od 9 do 17 sati.

Kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.