Hrvatski veleposlanik kaže da je Hrvatima obećano sudjelovanje u vladi Srbije

 
“Dobili smo takva obećanja, u smislu da taj postupak nije izravno vezan uz formiranje vlade nego mogućnost imenovanja“, rekao je Biščević za N1.
Upitan hoće li neki Hrvat biti državni tajnik u vladi, čije se formiranje ne očekuje do kraja ovog tjedna, veleposlanik je rekao da su “obećanja dana za jedno ili dva takva mjesta“.
Nije naveo pojedinosti o kojim se pozicijama i ministarstvima radi.
U središtu Beograda otvorit će se hrvatski klub
Biščević je potvrdio da će u središtu Beograda biti otvoren hrvatski klub, za koji je srbijanska direkcija za imovinu već dodijelila prostor. Klub bi trebao služiti za koncerte, izložbe, predavanja i druge događaje vezane uz život i djelovanje oko 2000 građana hrvatske nacionalnosti koji žive u srbijanskoj prijestolnici.
Komentirajući nedavnu predaju rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu na upravljanje hrvatskoj nacionalnoj zajednici, Biščević je ocijenio kako taj potez “potvrđuje atmosferu dobrih odnosa koje i nadalje treba graditi“.
Rekao je da su se Zagreb i Beograd dogovorili da ubrzaju rad osam međudržavnih komisija koje stagniraju već godinama. “Posebno je važan dogovor da se radi na dosjeima nestalih osoba“, naglasio je.
Vučić: Beograd je spreman olakšati članovima hrvatske zajednice
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuli su 16. listopada u Petrovaradinu spremnost dviju država za intenziviranje dijaloga i unapređenje odnosa.
Vučić je tada rekao da je Beograd spreman “već sljedećeg tjedna, kada počne formiranje vlade, učiniti značajno lakšim pristup članovima hrvatske zajednice u Vojvodini i lokalnim upravama”.
Vladajuća Srpska napredna stranka u utorak navečer održat će sjednicu stranačkog predsjedništva na kojoj se očekuje dogovor o formiranju vlade kojoj je mandatarka aktualna premijerka Ana Brnabić.
Srpska napredna stranka na parlamentarnim izborima u lipnju osvojila je apsolutnu većinu s više od 62 posto glasova.

Možda vam se svidi

Leave A Reply