11.4 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Hrvatski ministar Grlić Radman danas u BiH: Obilježava – događaje u BleiburguMinistar Grlić Radman će prisustvovati komemoraciji na Radimlji kod Stoca, gdje će položiti vijenac i nazočiti svetoj misi u 18 sati, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovat će danas, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, na obilježavanju 76. godišnjice događaja u Bleiburgu i križnog puta hrvatskoga naroda u Stocu.

Ministar Grlić Radman će se susresti s načelnikom Općine Stolac Stjepanom Boškovićem u 16.40 sati nakon čega su predviđene izjave za medije ispred Općine.

Potom će ministar prisustvovati komemoraciji na Radimlji kod Stoca, gdje će položiti vijenac i nazočiti svetoj misi u 18 sati, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Istovremeno, ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga u Austriji, javila je policija u Koruškoj u četvrtak.

“Nije prijavljeno okupljanje ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup”, rekao je glasnogovornik policije u Koruškoj Reiner Dionisio.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019, uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske. Godine 2019. su se razvile kontroverze oko toga treba li zabraniti okupljanja koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu odvijanja mise na Lojbaškom polju.

A, 16. maja prošle godine, u sarajevskoj Katedrali je održana Bleiburška misa što je izazvao velike reakcije u našoj zemlji, te okupljanje i šetnju antifašista u SArajevu dok je trajala misa.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO