37.7 C
Kakanj
Srijeda, 28 Jula, 2021

Hrvatska:Toplinski udar i visoke temperature do kraja sedmice

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Vrućine koje će potrajati čitav tjedan i u dijelovima Hrvatske dosezati visokih 38 stupnjeva Celzijusa kulminirat će u četvrtak, najavljuju prognostičari te upozoravaju građane na mjere opreza, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira kako će se najviša dnevna temperatura danas kretati uglavnom od 31 do 36 stepeni. Najavljeno je kako će visoke temperature kulminirati u četvrtak kada će za cijelu Hrvatsku biti proglašen treći, velik stupanj opasnosti zbog toplinskih valova, dok se za Zagreb i Osijek taj dan najavljuje najviši, četvrti, stupanj vrlo visoke opasnosti.

DHMZ upozorava i na vrlo visok stupanj UV indeksa koji će u većem dijelu zemlje danas iznositi osam, a u zaleđu središnjeg Jadrana devet, zbog čega se preporučuje izbjegavanje sunčanja bez krema s UV zaštitnim faktorom.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite te donosi niz preporuka za izbjegavanje posljedica visokih temperatura na zdravlje građana.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO