Hrvatska:Toplinski udar i visoke temperature do kraja sedmice

Popularno

Povezano


Vrućine koje će potrajati čitav tjedan i u dijelovima Hrvatske dosezati visokih 38 stupnjeva Celzijusa kulminirat će u četvrtak, najavljuju prognostičari te upozoravaju građane na mjere opreza, javlja Anadolu Agency (AA).

- Marketing -

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira kako će se najviša dnevna temperatura danas kretati uglavnom od 31 do 36 stepeni. Najavljeno je kako će visoke temperature kulminirati u četvrtak kada će za cijelu Hrvatsku biti proglašen treći, velik stupanj opasnosti zbog toplinskih valova, dok se za Zagreb i Osijek taj dan najavljuje najviši, četvrti, stupanj vrlo visoke opasnosti.

DHMZ upozorava i na vrlo visok stupanj UV indeksa koji će u većem dijelu zemlje danas iznositi osam, a u zaleđu središnjeg Jadrana devet, zbog čega se preporučuje izbjegavanje sunčanja bez krema s UV zaštitnim faktorom.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite te donosi niz preporuka za izbjegavanje posljedica visokih temperatura na zdravlje građana.

- Marketing -

Najnovije