Povezano

Hrvatska: Nastavak silaznog trenda broja zaraženih koronavirusa, minimalno ublažavanje mjera


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na redovitoj konferenciji za medije izvijestio je kako je broj zaraženih i umrlih u opadanju te kako očekuju redovit nastavak cijepljenja stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

- Marketing -

Član Stožera Krunoslav Capak izvijestio je kako je brojka zaraženih u Hrvatskoj ovog tjedna 13 posto manja od prošlotjedne brojke, što upućuje na silazni trend, naveo je.

Po trenutnoj 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na sedmom mjestu među državama Europske unije, dok je po ukupnoj stopi smrtnosti Hrvatska na 20. mjestu na ljestvici zemalja EU.

Najvišu incidenciju, odnosno broj zaraženih na 100.000 stanovnika ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska, a prosjek Hrvatske je 179.

U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2.

Na cijepljenje je do sada utrošeno gotovo 80.000 doza.

Usprkos kašnjenju isporuke Pfizerova cjepiva za sve države EU članice, Capak je kazao kako će svi u Hrvatskoj primiti drugu dozu ovog cjepiva na vrijeme, s obzirom da se može cijepiti do šest tjedana drugom dozom, ali učinak ostaje ako se netko cijepi i kasnije.

“Dogovoreno da će danas Astra Zenecino cjepivo biti registrirano. Najavljeno je da bismo do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza njihovog cjepiva, u tri tranše”, najavio je Capak.

Istakao je da su do danas primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i desetak Moderne.

“Uglavnom se radi o lokalnim reakcijama i povišenoj temperaturi. Na Pfizerovo cjepivo zaprimljeno je nekoliko ozbiljnijih reakcija, s tim da su dvije zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 upotrebu drugih medikamenata za alergijske reakcije”, naveo je Capak.

“U Hrvatskoj nismo do sada zabilježili niti jedan slučaj gripe, iako je gripa zabilježena u vrlo maloj incidenciji u zemljama sjeverne hemisfere”, kazao je Capak i dodao kako su mjere koje se provode protiv covida učinkovite i protiv gripe jer je riječ o respiratornoj bolesti koja se prenosi istim putem.

Odluka o novim epidemiološkim mjerama stupit će na snagu večeras u ponoć i trajat će do 15. veljače/februara, najavio je šef Stožera Davor Božinović.

Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole i dozvolit će se sport na otvorenom. Dozvoljeni su treninzi na bazenima, ali bez tuširanja i korištenja zajedničkih prostorija, s obzirom da klor u vodi bazena ubija viruse, a vlaga u zraku također smanjuje količinu virusa u aerosolu.

Unatoč spekulacijama kako će se popuštanjem mjera otvoriti teretane, a kafići imati mogućnost prodaje kave za van, to se nije dozvolilo.

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 29 osoba.

- Marketing -

Najnovije

Popularno