‘Hrvati moraju tražiti način da prežive u BiH’

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Mostaru kako Hrvati moraju tražiti način da prežive u BiH, a istovremeno zadržati i učvrstiti poziciju jednakopravnog, konstitutivnog i suverenog naroda.


videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

“Ovakvi razgovori, kao što je ovaj danas u Mostaru, prije svega su jedno ohrabrenje nama u BiH da ne trebamo izgubiti vjeru, da moramo tražiti načina kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istovremeno da zadržimo i učvrstimo poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog i suverenog naroda, iako smo najmalobrojniji narod na čitavom prostoru BiH”, kazao je Čović nakon sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Govoreći o presudi Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, Čović je istaknuo kako se hrvatski narod, na bilo koji način, ne treba stavljati u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod.

Ocijenio je kako se s jedne strane i uspjelo u tome, budući da hrvatski narod nije “nasjeo na mnoštvo provokacija kojima je zadnjih pet ili šest dana zasut medijski prostor, a posebice društvene mreže u BiH’.

“Ono što nama danas treba jeste jedan mir na ovom prostoru. Potrebno je ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda, mogu biti dovedeni u napast da ponovno otvore mržnju između jednog, ili drugog, ili trećeg naroda. Potrebno je također spriječiti na svaki mogući način eskaliranje jedne atmosfere koja nas vraća u povijest, koja je uistinu bila takva da nitko ne želi da se na bilo koji način, bilo kome na svijetu ponovi”, naglasio je Čović.

On je pozvao sve logoraše da tuže državu BiH kako bi ostvarili satisfakciju.

“Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira u čijem su logoru bili, da tuže BiH, jer sve što se događalo u toj zemlji je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima”, kazao je Čović.

Govoreći o sastanku koji je održao s predsjednikom hrvatske Vlade, Čović je kazao kako je danas najviše riječi bilo o budućnosti i o izbornom zakonu te kako i na koji način se iznijeti s procesom ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda, a da se ne zaustave drugi procesi kada su u pitanju europske i sve druge integracije BiH.

“Razgovarali smo o tome kako da osnažimo gospodarstvo kako bi se spriječio daljnji odlazak hrvatske mladosti iz BiH. U tome smislu, mi smo i do sada, na čemu moram zahvaliti Plenkoviću, imali potpunu potporu Vlade RH i siguran sam kako ćemo to imati i u buduće”, naglasio je Čović.

U izjavi za novinare, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako je njegova prva i ključna poruka nakon današnjeg sastanka, da je Hrvatska partner i prijatelj BiH i da to kontinuirano i dokazuje.

“Naš posjet BiH došao je i u kontekstu presude Haškoga suda od prošloga tjedna. Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama, i zbog kaznenih djela, i zločina koje su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskog naroda”, ustvrdio je Plenković.

Dodao je kako hrvatske političke stranke u narednoj godini, a to je izborna godina za BiH, trebaju pokazati jedinstvo i pripremiti se za izborne izazove. Po njegovim riječima, Hrvatska želi da Hrvati u BiH, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu te riječi.

“Mi želimo pomoći BiH, okrenuti se budućnosti, voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa između dvije zemlje. Upravo na tom tragu sve aktivnosti koje poduzimamo su vrlo konkretne te usmjerene prema poboljšanju odnosa. Time ćemo doprinijeti i pomirbi unutar BiH, ali i na cijelom području jugoistoka Europe”,  kazao je Plenković, dodajući kako je to zadaća Hrvatske i kako članice Europske unije.

Na upit novinara može li izrečena presuda u slučaju “Prlić i ostali” utjecati na izmjene izbornog zakona, Čović je naglasio kako može utjecati da predstavnike hrvatskog naroda još više mobilizira kako bi se izborili da hrvatski narod bira svoje predstavnike u BiH kao legitimne.

“Pozivam kolege prijatelje, prije svega Bošnjake, jer zajedno razgovaramo oko promjena izbornog zakona, da razumiju takvu jednu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u BiH, koju mi doživljavamo kao svoju domovinu”, kazao je Čović.

Što se tiče presude u slučaju “Prlić i ostali”, Plenković je kazao kako je Hrvatska članica Ujedinjenih naroda i jedna od zemalja koja je i predlagala uspostavu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i kako shodno tome, dilema o tome prihvaća li se ili ne prihvaća presuda, nema.

Pojasnio je kako s aspekta zemlje, koja je tri puta u okviru spomenutog procesa – 2006., 2016., 2017. godine, pravnim legitimnim putem nastojala da dobije status prijatelja suda, a nije ga dobila, Hrvatska ne može biti zadovoljna.

“Možemo reći kako smo nezadovoljni što taj status nismo dobili i što se argumenti koje smo htjeli iznijeti nisu mogli na odgovarajući način čuti”, kazao je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska u odgovoru Žalbenog vijeća Haškog suda 2016. godine dobila vrlo jasno poruku u kojoj je stajalo kako Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državi, već kako je to sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca.

“Prema tome stav je vrlo jasan, presuda se poštuje. Jesmo li zadovoljni određenim djelom na koji smo pokušali pravnim putem iskazati svoj stav, a to nam nije uspjelo? Tu sasvim jasno možemo kazati kako nismo zadovoljni”, zaključio je Plenković.

federalna.ba/Fena

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar