11.4 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

HRT-ova voditeljica iznenada završila u hitnoj , pa upozorila na veliki problem: “Ljudi, ne ignorišite ove simptome!”


Teško ju je prepoznati jer u mnogim slučajevima oboljeli počinju primjećivati simptome tek kada je bolest već uznapredovala.

Da hipertenzija može prouzročiti probleme, na svojoj se koži uvjerila i HRT-ova voditeljica i urednica Maja Njirjak koja je zbog problema s povišenim tlakom prošli petak završila na hitnom prijamu zagrebačke bolnice Sveti Duh.

“Ljudi, mjerite tlak!!! Živjela sam u uvjerenju kako ću doživotno imati niski, mladenački tlak… Nisam ni prepoznala sve simptome… Pripisivala sam ih stresu, umoru, koroni, potresu… I sve to ide u paketu – ali tijelo se borilo na svoj način”, napisala je Maja pa otkrila da joj je nakon što je stigla u bolnicu vrijednost sistoličkog tlaka bila čak 210, a potom su joj izmjerili 190/125. Foto: Privatni album Osvrnula se i na medicinsko osoblje koje je tog dana bilo u smjeni. “Skidam kapu svakom članu medicinskog osoblja koje je radilo između 18 i 23.30 toga dana… 70 pacijenata sam nabrojila samo u tom periodu. Hvala im što su mi pomogli i dali terapiju. Danas sam dobila na 24 sata novog frenda, Holter mu je ime. I ne, nije cool modni dodatak, iako ima zgodnu torbicu… Ljudi te na cesti i u tramvaju u pravilu gledaju kao da si ”bombaš”. Čuvajte se i obratite pozornost na sve simptome tlaka”, upozorila je voditeljica emisije “Art a la carte”.

Maju smo nazvali i za komentar, a ona nam je tek kratko poručila da je trenutačno na pretragama te da je svojim statusom prije svega htjela motivirati ljude da počnu voditi brigu o svom zdravlju i mjerenju tlaka jer oboljeli od hipertenzije godinama ne moraju osjećati nikakve simptome sve dok se dođe do oštećenja organa. Neki od simptoma koji upućuju na hipertenziju su, između ostalih, glavobolja, umor, anksioznost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima.

Ispod Majine Facebook objave odmah su se zaredali komentari pratitelja koji su joj pružili podršku, a voditeljica nam je i sama priznala kako ju je iznenadio broj njezinih prijatelja koji se i sami bore s ovim problemom. To i ne čudi jer, prema procjenama koje je na svojoj stranici objavio HZJZ, četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. Gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne uzimaju adekvatnu terapiju i ne mijenjaju svoje životne navike. Uzevši sve u obzir, to znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. Redovito mjerenje tlaka prvi je korak u postavljanju dijagnoze hipertenzije i praćenju učinka terapije, a na to je još 2005. godine upozorila i Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije koja je 17. svibnja proglasila Svjetski dan hipertenzije i kontinuirano radi na osvješćivanju javnosti o ovoj podmukloj bolesti.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO