Hrkanje – simptom ozbiljnih bolesti

Popularno

Povezano


Iritantan zvuk koji proizvodimo dok dišemo tokom sna može ukazati i na poremećaj prestanka disanja, odnosno apneju u snu, piše “Krstarica“.

- Marketing -

‘Borba’ za vazduh

O ovome se još uvek premalo govori, iako se ne radi o rijetkom poremećaju. Neke osobe se bude sa osjećajem gušenja i ‘borbe’ za vazduh. Ovaj neprijatan sindrom mogu tokom noći svi osjetiti, a posebno ako su se prethodnog dana jako umorili jednako kao i poslije konzumacije alkohola u večernjim satima.

A o bolesti se govori kada se javlja više od pet apneja u jednom satu. Kako prenose mediji u regionu, razvoj bolesti je obično lagan, gotovo neprimjetan. Apneje se počinju javljati kod bolesnika koji od ranije hrču, a često nisu ni svjesni poremećaja.

Osobe sa apnejom osjećaju se pospano i nakon što su spavale 8 ili 10 sati, pa često zadrijemaju u monotonim situacijama. S vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija, problemi s koncentracijom, pamćenjem i slično.

Kod ovih osoba postoji veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog pritiska i problema sa radom srca.

Rizik po zdravlje

Ranija istraživanja pokazala su da hrkanje, povezano sa apnejom, može predstavljati težak udarac na zdravlje srca, pošto, osoba sa apnejom u koronarnim arterijama ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi sa Univerziteta Južne Karoline.

Naša studija je pokazala da su osobe sa opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze, koja ih izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema, objasnio je vođa istraživanja doktor Jozef Šep, profesor radiologije i medicine na tom univerzitetu.

- Marketing -

Najnovije