Hortikulturna terapija: Briga o biljkama utječe povoljno na mentalno zdravlje

Popularno

Povezano


Od početka 21. stoljeća naučnici širom svijeta intenzivnije proučavaju uticaj nedostatak zelenila u urbanim sredinama na zdravlje ljudi, te nedostatak istog u njihovim domovima. Dosadašnja istraživanja su pokazale da priroda ima mnogobrojne pozitivne efekte na mentalno i fizičko zdravlje osoba, pa je tako hortikulturna terapija postala sastavni dio rehabilitacijskih programa u više zemalja svijeta.

- Marketing -

Psiholozi decenijama unazad kao element očuvanja mentalnog zdravlja preporučuju bavljenje vrtlarenjem. S obzirom na to da se nalazimo u zimskom periodu i da se jesenji radovi u vrtu privode kraju, biljke u enterijerima i briga za njih može poslužiti kao svojevrsna zamjena ili kućna terapija. Nije zgoreg napomenuti da biljke i briga o njima mogu značajno pozitivno utjecati na naše mentalno zdravlje tokom trenutne pandemije koronavirusa i dugih perioda zatvorenosti usljed “lockdowna“.

U toku zimskog perioda zrak u velikom broju gradova u Bosni i Hercegovini je među top pet u svijetu po zagađenosti. To je neslavna titula koju “s ponosom“ i bez imalo sustezanja nosimo iz godine u godinu. Ipak, vrlo važan element koji zanemarujemo jeste kvalitet zraka u onim prostorima u kojima provodimo najviše vremena. Naravno, govorimo o našim domovima i radnim prostorima.

Velika koncentracija prašine, potom invazivnih hemijskih sredstava koja koristimo svakog dana za čišćenje, te grijanje u toku zimskog perioda dovode do opadanja kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima.

Ipak, biljke u enterijerima značajno mogu doprinijeti kvaliteti zraka u prostorima u kojima boravimo. Tako naprimjer one na svojim listovima zadržavaju čestice prašine, procesom transpiracije (odavanje vode sa površine listova) doprinose većoj vlažnosti zraka, koji je u zimskom period mnogo suhlji.

Navedimo još neke pozitivne efekate biljaka u enterijerima:  smanjuju stres i brigu, poboljšavaju miris prostora, podižu raspoloženje, poboljšavaju funkcije mozga, sprječavaju nesanicu i poboljšavaju kvalitetu spavanja, upijaju elektromagnetno zračenje svepristunih elektronskih uređaja.

Da bi biljke u enterijerima u tokom zimskog perioda prostor učinile ugodnijim potrebna im je adekvatna njega. Bilo da se radi o cvjetnom-dekorativnim ili lisno-dekorativnim biljkama zima je period usporene ili potpuno prestale vegetacije, te u vezi s tim neophodno je smanjiti količinu vode koja se koristi za zalijevanje da ne bi došlo do truhljenja sistema korijenja.

Osim što zimi biljkama opada potreba za vodom, istovremeno opada i potreba za dohranom mineralnim supstancama u odnosu na period vegetacije. Prekomjerna dohrana može dovesti do povećanja konventracije biljnih elemenata, što je jednako štetno kao i smanjenje istih koje rezultira vrlo često fitotosičnošću.

Izuzeci kod dohrane biljaka mineralnim gnojivima su biljke koje cvjetaju kasno u jesen i zimu poput: mlječika (Euphorbia), azaleja (Azalea), ciklama (Cuclamen), te je njih potrebno dodatno dohranjivati.

Uklanjenje uvehlih listova i cvjetova je jedna od aktivnosti koja se provodi tokom cijele godine kod sobnih biljaka. Razlog za to je što process degradacije biljne materije, odnosno truhljenja prvode gljive, te kao jedini organizmi koji imaju sposobnost prodora kroz zdravo biljno tkivo, prtstavljaju potencijalnu opasnost od razvoja gljivičnih oboljenja.

- Marketing -

Najnovije