Hodanje je najbolji saveznik u mršanju i najbolji lijek za sve

Jesi li znao da je hodanje najbolji lijek za čovjeka? U čovjekovoj je prirodi da već u prvim mjesecima svog života teži hodanju. Baš zbog toga, pješačenje, odnosno hodanje, predstavlja najprirodniji oblik kretanja. Osim toga, važno je znati koliko je pješačenje, pa čak i ako traje 10 minuta, dobro za naše cjelokupno zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svijesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti i hodanja u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja tog dana, 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana kretanja/fizičke aktivnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svijesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti i hodanja u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja tog dana, 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana kretanja/fizičke aktivnosti.

Taj dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umjerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mjesto i vrijeme izvođenja. Ciljna grupa je cjelokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, vjerske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

hodanje
Zašto je hodanje dobro?
Postoje mnogi dokazi koji upućuju na to da fizička aktivnost pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje, a samim tim i na zdravlje mozga i moždanih ćelija. Naime, istraživanja sprovedena na miševima i hrčcima pokazala su da kada se ove životinje nađu na točku i okreću ga, oni istovremeno razvijaju i nove moždane ćelije.

Mnoge od ovih novonastalih ćelija smještene su u hipokampusu, dijelu mozga koji je važan za stvaranje i pohranu memorije. Ovakva istraživanja i eksperimente nije moguće sprovesti na ljudima. Međutim, pojedine studije ukazale su na brojne benefite pješačenja.

Hodanje štiti od demencije
Hodanje poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od vaskularnih bolesti, te štiti od demencije. Takođe, redovno vježbanje je jedan od najboljih načina prevencije Alchajmerove bolesti.

Pješačenje je dobro za pravljenje planova
Šetnja vam daje vremena da budete nasamo sa svojim mislima i to je najbolje vrijeme za planiranje predstojećeg dana.

Možda ti bude interesantno: 10 razloga zašto svako treba da trči

Šetnjom do boljeg raspoloženja
Hodanje utiče na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa. Osobe koje pate od depresije, koje su hodale između 30 i 45 minuta pet puta sedmično prijavile su znatno poboljšanje svog psihičkog stanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Portugalu.

Smanjuje rizik od moždanog udara
Hodanje snižava povišen krvni pritisak koji je jedan od najvažnijih faktora rizika za moždani udar.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar