Hodanje je izvrstan trening

0

Hodanje je izvrstan trening koji ima puno zdravstvenih koristi za tijelo. Osim što smanjuje pretilost, dobro je za srce i pomaže u borbi protiv depresije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U kombinaciji s nekoliko jednostavnih vježbi hodanje donosi rezultate već za kratko vrijeme.

U kombinaciji s nekoliko jednostavnih vježbi hodanje donosi rezultate već za kratko vrijeme.

Hod izdržljivosti izvrstan je za oblikovanje nogu i stražnjice. Pri hodanju potrebno je držati intenzivan tempo duže vremena, bez ikakvih promjena brzine. Odnosno, vaš hod bi trebao izgledati kao da ćete potrčati, ali da to ipak ostane brzi hod. Šetajte tako 60 minuta i pokušajte preći od pet do sedam kilometara.

Fartlek, što na švedskom znači “igra brzinom”, kontinuirani je trening s intervalima. Izvrstan je za početnike jer kombinira hodanje i trčanje.

Evo kako to izvesti: Zagrijte tijelo trčeći pet do deset minuta, zatim intenzivno trčite nekoliko minuta, a nakon toga pet minuta brzo hodajte. Ovo ponavljajte otprilike 25 minuta (ukupno odradite pet setova).

Za ovaj trening trebat će vam strm nagib kako biste napregnuli mišiće stražnjice. No, pokušajte pronaći brdo koje nije predugo – na primjer, od 100 do 200 m. Nakon što stignete do vrha, polako hodajte prema dnu brda, a zatim se ponovno popnite. Ukupno napravite od 10 do 12 uspona.

Ova vježba ne djeluje samo na stražnjicu već i na kvadricepse, kukove, jezgru i ruke. Korisna je i lako ju je napraviti, a možete vježbati prije ili poslije šetnje.

Dok hodate, ispružite lijevu nogu te pazite da su vam oba koljena savijena pod uglom od 45 stepeni. Nakon što se naviknete na 45 stepeni, pokušajte saviti koljena na 90 stepeni.

Stisnite šake i držite laktove pod uglom od 90 stepeni, desnu šaku stavite pored nosa, dok je lijeva šaka iza vas i obrnuto. Ispravite lijevu nogu, a zatim skočite u zrak i podignite desno koljeno ispred sebe. Zatim desnu nogu dovedite naprijed u položaj iskoraka.

Pokreti klizanja su odlični za stražnjicu, kvadricepse, kukove, bočne trbušne mišiće i tricepse, a mogu se izvoditi i dok hodate.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )