Hoće li potez hrvatskih vlasti prouzrokovati kraj priče za turiste iz BiH ove godine?

Popularno

Povezano


Hrvatska je dosad čekala zajedničko rješenje EU, za razliku od nekih drugih članica koje su već potpisale sporazume na svojim emitivnim tržištima.

- Marketing -

“Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za cijepljenje protiv kovida-19 bez PCR testa, kako bi se olakšao promet u turističkoj sezoni, potvrdio je u petak Davor Božinović, šef nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatske.

Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Evropi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve u našoj moći da bi se turizam pokrenuo da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle.

Ostvarili smo oko 50 posto rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Evrope i izvan. Možete biti uvjereni da o tome razgovaramo i da ćemo naći pravi put i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija”, izjavio je Božinović.

Danas će se održati sastanak Evropske komisije na temu kovid pasoša, kako bi se što prije definiralo kako će se ovog ljeta putovati u unutar Unije, ali i šire.

Hrvatska je dosad čekala zajedničko rješenje EU, za razliku od nekih drugih članica koje su već potpisale sporazume na svojim emitivnim tržištima.

Grčka, koja je još prije mjesec dana prva pokrenula pitanje covid putovnica na razini EU dosad je potpisala sporazum s Izraelom, kao i Kipar, a sada najavljuju sporazum s Velikom Britanijom.

Ključno pitanje koje se želi riješiti covid pasošima je pitanje troškova, koji će biti enormno visoki za sve one koji bi se trebali testirati prije putovanja, piše Slobodna-bosna.ba.

S obzirom da o vakcinaciji u BiH niko i ne govori, postavlja se pitanje hoće li takav potez hrvatskih vlasti prouzrokovati kraj priče za turiste iz Bosne i Hercegovine na Jadranu ove godine!?

- Marketing -

Najnovije