Hirurgu u stomaku pacijentice ostale dvije gaze, otkrivene su tek u Njemačkoj: Bolnica mora platiti odštetu, ali i troškove suđenja

Opća bolnica pacijentici mora isplatiti odštetu jer su joj hirurzi tokom operacije tumora u tijelu ostavili dvije gaze.

Slučaj se dogodio u varaždinskoj bolnici u novembru 2017. godine, a nepravomoćna presuda kojom je pacijentici dosuđeno blizu 50.000 kuna odštete i 20.000 kuna troškova donesena je ove sedmice, piše Danica.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Žena je bila hospitalizirana zbog povišenih upalnih parametara i tumorske tvorbe u zdjelici zbog čega je podvrgnuta operaciji odstranjivanja maternice s jajnikom za vrijeme koje joj je oštećen mokraćni mjehur i rektum.

Godinu dana kasnije žena je opet hospitalizirana, ovoga puta u Stuttgartu te je “podvrgnuta operativnom zahvatu za vrijeme kojeg su u zdjelici tužiteljice pronađene dvije hirurške gaze”.

Stalni sudsko-medicinski vještak dr. Marko Klarić zaključio je kako su tokom operacije u Varaždinu pacijentici oštećeni mokraćni mjehur i rektum, ali su povrede  stručno sanirane i žena ne trpi nikakve posljedice.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Oštećenja rektuma i mokraćnog mjehura smatraju se komplikacijom zahvata, a ne liječničkom pogreškom ili nemarnim liječenjem. Ozljede su stručno zbrinute tokom istog operacijskog zahvata i pacijentica nije pretrpjela nikakve posljedice.

No, tokom operacije u stomaku su ostavljene dvije gaze koje su joj uzrokovale pogoršanje zdravlja i bilo je nužno otklanjanje istih operativnim putem, što je učinjeno u Stuttgartu”, naveo je dr. Klarić.

Opća bolnica u Varaždinu, prema odluci sutkinje, mora isplatiti štetu pacijentici kao i pokriti troškove postupka. Ova presuda je nepravomoćna pa se bolnica na nju može žaliti.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...