― Marketing ―

Hirurgu u stomaku pacijentice ostale dvije gaze, otkrivene su tek u Njemačkoj: Bolnica mora platiti odštetu, ali i troškove suđenja

- Marketing -

Opća bolnica pacijentici mora isplatiti odštetu jer su joj hirurzi tokom operacije tumora u tijelu ostavili dvije gaze.

Slučaj se dogodio u varaždinskoj bolnici u novembru 2017. godine, a nepravomoćna presuda kojom je pacijentici dosuđeno blizu 50.000 kuna odštete i 20.000 kuna troškova donesena je ove sedmice, piše Danica.

Žena je bila hospitalizirana zbog povišenih upalnih parametara i tumorske tvorbe u zdjelici zbog čega je podvrgnuta operaciji odstranjivanja maternice s jajnikom za vrijeme koje joj je oštećen mokraćni mjehur i rektum.

- Marketing -

Godinu dana kasnije žena je opet hospitalizirana, ovoga puta u Stuttgartu te je “podvrgnuta operativnom zahvatu za vrijeme kojeg su u zdjelici tužiteljice pronađene dvije hirurške gaze”.

Stalni sudsko-medicinski vještak dr. Marko Klarić zaključio je kako su tokom operacije u Varaždinu pacijentici oštećeni mokraćni mjehur i rektum, ali su povrede  stručno sanirane i žena ne trpi nikakve posljedice.

“Oštećenja rektuma i mokraćnog mjehura smatraju se komplikacijom zahvata, a ne liječničkom pogreškom ili nemarnim liječenjem. Ozljede su stručno zbrinute tokom istog operacijskog zahvata i pacijentica nije pretrpjela nikakve posljedice.

No, tokom operacije u stomaku su ostavljene dvije gaze koje su joj uzrokovale pogoršanje zdravlja i bilo je nužno otklanjanje istih operativnim putem, što je učinjeno u Stuttgartu”, naveo je dr. Klarić.

Opća bolnica u Varaždinu, prema odluci sutkinje, mora isplatiti štetu pacijentici kao i pokriti troškove postupka. Ova presuda je nepravomoćna pa se bolnica na nju može žaliti.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...