Hercegovci sve više sade soju,evo i zašto


Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u HNŽ-u je posađeno soje na 7, a u HBŽ-u na 290 hektara. U 2020. godini prema podacima Agencije za statistiku ukupno je u BiH proizvedeno 37.202 tona soje. Ukupne površine pod sojom u 2018. godini na nivou BiH su oko 8515 hektara, što predstavlja povećanje u odnosu na 2017. godinu za približno 1000 hektara.

- Marketing -

Soja postaje sve privlačnija poljoprivrednicima zbog sigurnog otkupa, te zbog široke namjene u prehrambenoj industriji. Klije pri minimalnoj temperaturi od 6 – 7 °C, a cvate kada je temperatura 17 – 18 °C. Najoptimalnije temperature za njezin rast i razvoj su između 20 i 25 °C, a preporučuje se saditi je kad se temperatura tla dosegne između 8 i 10 stupnjeva. Uspijeva u područjima u kojima se uzgaja i kukuruz,piše Pogled.

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih ljudski organizam ne može funkcionirati. Njezini proteini zadovoljavaju ljudske potrebe za proteinima jednako kao i proteini iz hrane životinjskog podrijetla, ali bez zasićenih masnoća i kolesterola. Na sjeveru BiH poljoprivrednici godinama unazad sade soju. Više općina je na tom području dijelilo poticaje za proizvodnju soje. Objavljen je podatak kako su poljoprivrednici u jednoj godini na proizvodnji soje zaradili preko 3 milijuna KM.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano