HDZ BiH oštro odgovorio Džaferoviću: ‘HVO se borio za domovinu BiH’

0

– Hrvatska demokratska zajednica BiH osuđuje iznesene neistine i izražava zabrinutost povodom korištenja ovakve opasne i zapaljive retorike, te još jednom poziva čelnike SDA i bošnjačke političke predstavnike da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susjedima i partnerima – poručuju, između ostalog, iz HDZ-a BiH.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podsjetimo, reakcija HDZ-a BiH uslijedila je nakon izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je boravio u posjeti općini Bugojno, gdje prisustvovao i Svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica i 25. godišnjice Kupreške operacije.

Džaferović je tokom svog govora u Bugojnu kazao da “ne postoji ništa jače od armije časnih ljudi, koji se bore za ispravan cilj, pokazala je i druga velika pobjeda Armije BiH u Bugojno”.

– To je pobjeda nad vojnim snagama HVO-a, koje su bile u službi udruženog zločinačkog poduhvata. O prirodi tog agresorskog poduhvata, najbolje govori činjenica da je isti taj HVO, koji nigdje na teritoriju Bugojna nije mogao vojno da nadvlada Armiju RBiH, počinio masakr nad 45 nedužnih civila u Vrbanji. Nesposobnošću na bojnom bolju i nemilosrdnošću prema civilima, zločinačke formacije su pokazale svoje pravo lice koje je kasnije sveobuhvatno opisao i Haški tribunal u svojim presudama – kazao je Džaferović.