Hayat TV u Kaknju: Poljoprivredna proizvodnja ruši rekorde

Popularno

Povezano

U prva tri mjeseca 2013. od poticanih kakanjskih proizvođača otkupljeno je 15 hiljada litara kravljeg mlijeka. U prva tri mjeseca ove godine litri su udeseterostručeni. S farme 29-godišnjeg medicinskog tehničara svakog dana ode stotinu litara mlijeka. “Da sam nekad planiro da ću ovo radit, iskreno nisam. Moj san je bio da budem doktor nekad, međutim zbog kojekakvih situacija koje su se dešavale došlo je na ovo da ja radim ovo što radim nije mi žao, ne bi se mijenjo za onaj san nekadašnji“ – kaže Mirnel Hadrović iz Kaknja.

Prije nepune dvije godine u štalici je bila jedna krava. Sad kad pogleda oko sebe i oko kuće ima kaže šta vidjeti. Veća je štala i puna je. Nabavio je i mehanizaciju. Ipak, dodajte, tek je počeo. Želi veliku farmu i dvadeset muznih grla. Iz općine tvrde, pomažu i pomagat će u ispunjenju takvih planova. Naglašavaju da su u posljednje dvije godine sela oko Kaknja ojačala. Veća je proizvodnja, više je novca u selima. Mnogo je značio novi, siguran otkupljivač mlijeka koji mlijeko distribuira zeničkoj mljekari. U ovakve priče naglašavaju rado se uključuju i donatori.

- Marketing -

Nemalo su tvrde narasli i općinski poticaji, a nisu raspoređivani napamet. “Urađena je strategija koja je imala za cilj da na svakom lokalitetu odnosno selu da ključne pokazatelje o nadmorskoj visini, agropedologiji tla (rez) i opredijleila je ključne segmente koji se mogu raditi na području općine Kakanj.“ – ističe Mirza Fazlić , pomoćnik općinskog načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša. Među perspektivnima je proizvodnja mlijeka, piše u strategiji. Iz općine kažu ne mogu brzo omogućiti nekome da se sam zaposli, ali lokalna zajednica, dodaju, nesumnjivo može razvijati poljoprivredu i barem smanjiti siromaštvo na selu. To mogu i pojedinci, tvrdi Mirnel, sad već vlasnik i stoke i objekata i poljoprivrednih mašina.

“Nek ne sjede nek ne čekaju nek pokušaju sami nešto napravit da budu jednostavno sam svoj gazda nek ne daju da ih neko izrabljuje jer mogu bit dovoljno i jesu dovoljno pametni da naprave nešto svoje.“ – dodaje Mirnel. On zna kako se do svoga dolazi u poljoprivredi. Kaže samo mukotrpan rad, što više volje i upornosti i bez imalo pametovanja i prazne priče.(Hayat.ba)

- Marketing -

Najnovije