19.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Hasanica: Nakon što su postali baza za širenje virusa, zajedno sa osobljem radimo na ponovnom otvaranju vrtića

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Razlog donošenja Naredbe su epidemiološki izvještaji koji ukazuju na značajno povećanje broja oboljelih među zaposlenim u predškolskim ustanovama, ali i roditeljima djece koja i pored koriste usluge vrtića i ostavljaju djecu u vrtićima, čime doprinose širenju zaraze.
– Koliko se to može u ovoj fazi pandemije, daljom analizom podataka utvrđeno je i da su predškolska djeca postala značajan faktor širenja zaraze, i pored toga što su asimptomatska i gotovo nikako ne manifestuju zarazu, te time dodatno usložnjavaju mogućnost otkrivanja da su zaražena ili prenosioci, ističe doc. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
Služba će tokom narednih desetak dana provesti niz mjera u saradnji sa vrtićima, uključujući novi talas masovne dezinfekcije, te provođenje novih setova mjera, a odluka o ponovnom pokretanju rada biće uslovljena svakim pojedinačnim objektom, odnosno provedbom i mogućnošću da dodatne mjere budu implementirane.
– Biće pooštrene mjere i protokoli koji su do sada provođeni, zatražićemo od zaposlenika da ove nove protokole “prođu” i da onda na osnovu revidiranih protokola, urade svoje nove protokole, a već od naredne sedmice će stručni timovi posjetiti sve pojedinačne objekte i sa zaposlenicima “razraditi” pooštrene mjere, pojašnjava.
On obrazlaže dodatno i aktuelnu Naredbu –
– Svi priželjkujemo ponovno otvaranje vrtića, ali je ova mjera bila jedino što se moglo donijeti obzirom na situaciju i pokazatelje na terenu, da bi smo prekinuli lanac širenja zaraze sa osobe na osobu, sa djeteta na starije osobe, jer podaci koje stručnjaci imaju ukazuju na to. zato sada zajedno sa osobljem u vrtićima radimo na promjenama i ponovnom otvaranju vrtića, ističe Hasanica.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO