Povezano

Hajrudin utajio 200.000 KM, dobio je godinu dana zatvoraTokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, ovo tužiteljstvo uspjelo je dokazati optužbe, ali i osnovanost i visinu imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete.

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Hajrudina Rabića (53) iz Gradačca za utaju blizu 200.000 maraka poreza na promet u distriktu Brčko tokom 2003. i 2004. godine.

- Marketing -

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom u tom gradu, njemu je za kazneno djelo poreske utaje izrečena kazna zatvora od jedne godine i obaveza naknade štete distriktu Brčko u visini iznosa utajenog poreza.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Rabića da je krajem 2003. i početkom 2004. godine putem veleprodaje, kao osoba koja je imala sva ovlaštenja u brčanskim poduzećima “Vita klas” i “Matriks”, nabavio veće količine razne robe vrijednosti od blizu dva miliona maraka.

Njega se tereti da je ovjeravajući i potpisujući narudžbenice i izjave da je roba za daljnju prodaju, što ga je kao kupca oslobađalo plaćanja poreza na promet proizvoda, nabavljenu robu prodao na crnom tržištu u BiH za gotov novac.

Kako je na taj način izbjegao plaćanje poreza na promet u iznosu od 198.132,22 maraka, Tužiteljstvo je protiv Rabića podiglo optužnicu za kazneno djelo poreske utaje, dokazujući, pored njegove krivice, i visinu štete koja je time nastala po lokalni budžet.

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, ovo tužiteljstvo uspjelo je dokazati optužbe, ali i osnovanost i visinu imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete. Slijedom toga, sud ga je oglasio krivim za kazneno djelo iz optužnice izrekavši mu nepravosnažnom presudom kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Uz to, Rabić je po prvostepenoj presudi dužan distriktu Brčko na ime štete naknaditi iznos od 198.132,22 maraka, te mu platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 5.844,00 maraka. Na ovu sudsku odluku, obje strane u postupku imaju pravo izjaviti žalbe, priopćno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

- Marketing -

Najnovije

Popularno