― Marketing ―

Hadžić predlaže vlastima: Dajte ‘ovlasti’ građanima, neka oni budu ‘kamere’ i policajci na cestama

- Marketing -

U petak navečer, 26. maja, Sarajevo je potresla nova tragična saobraćajna nesreća u kojoj je mlada doktorica Azra Spahić izgubila život, dok su dvije djevojke zadobile povrede.

Nesreća se dogodila kada je Mercedes vozilom naletio na njih, a vozač Armin Berberović (1996.) iz sarajevske općine Stari Grad bio je pod utjecajem alkohola i nije imao položen vozački ispit.

Smrt mlade doktorice duboko je potresla Bosnu i Hercegovinu, izazivajući brojne reakcije javnosti.

- Marketing -

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić oglasio se s prijedlogom upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini. Njegovu poruku objavljujemo u cijelosti:

“Ideja i prijedlog. Zašto donosioci odluka ne bi razmislili o tome da umjesto zapošljavanja stotina policajaca i kamera, ne daju ‘ovlasti’ građanima. Koliko vas je bilo do sada u situaciji kada se vozite, da ispred ili iza vas neki krkan divlja po cesti, prestiže na punoj liniji, ugrožava saobraćaj? Baš tada kada treba da bude policije, nje nema. To se neće riješiti ni sa 100, ni sa 1.000 novih policajaca ili radara. Kod radara je problem što usporite kod radara i onda pun gas. Šta smo dobili, ništa.

Ideja je da se izmijeni regulativa i omogući građanima da evidentiraju prekršaje i pošalju jednostavno u policiju. Nagrada bi bila pola iznosa koji se naplati kroz kaznu. Ja bih prvi ugradio kameru u automobilu, koja bi snimala vožnju i vrlo bih rado slao sve prekršaje policiji, ne da bih zaradio novac, nego da bi to doprinijelo sigurnosti. Sav novac bih donirao u javne kuhinje.

Zašto ne ići korak dalje, napraviti platformu, gdje bi putem aplikacije građani stavljali sve prekršaje. Zamislite tokom divljanja, deset građana odmah evidentira prekršaj i ‘dojavi’ isti policiji. Odmah mu napišite deset kazni i/ili oduzmite vozilo. Na vama je da smislite kaznenu politiku. Učinite platformu transparentnom, da svako pazi šta se desilo sa prekršajem, da ne bude ‘sakriven’ u ladicu. Evidentirajte ne samo brzu vožnju, nego i presporu vožnju, pogotovo kamiona koji namjerno prave kolone, ugrožavajući tako ostatak saobraćaja.

Omogućite građanima da budu inspektori i ‘kamere’ sigurnosti, a zašto ne i da neko zaradi na tome, ako ga to zanima. Nemate za to troška. Ja ću rado pomoći, ako mogu, iako to nije moja oblast. Nemam ništa protiv da zaposlite dodatne policajce, ali budite racionalni. Nama treba efikasnost. Moj motiv je da moje dijete ne bude sljedeća žrtva ubica na cestama.

Nemojte, molim vas, govoriti kako nešto ne može ili da je teško, haj'mo napraviti kako može.”

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...