7.9 C
Kakanj
Nedjelja, 18 Aprila, 2021

Gudeljević saopćila: Evo kada stižu nove vakcine protiv COVID-a


Gudeljević informirala je sagovornike o epidemiološkoj situaciji u BiH i istaknula da zdravstveni sustavi ulažu veliki napor da postignu pravovremeni i valjan odgovor na pandemiju COVID-19.
Kada je riječ o procesu cijepljenja, ministrica je rekla da su shodno nadležnostima u sektoru zdravstva, institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH izradile planove cijepljenja, u kojima su definirane prioritetne skupine, dinamika i ostali elementi procesa imunizacije.
“Nažalost, Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže sa minimalnom količinom cjepiva protiv COVID-19 oboljenja koje su osigurane putem donacija prijateljskih zemalja ili su dobijene putem mehanizma COVAX“, rekla je ministrica Ankica Gudeljević i dodala:
“Prema službenim informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo, do kraja svibnja kroz COVAX mehanizam očekuje se dolazak još 82.400 doza AstraZeneca cjepiva, a u drugom kvartalu ove godine će uslijediti nova alokacija Pfizer/BioNTech cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 100.620 doza“. prenosi “Radiosarajevo“.
Ministrica je saopštila i da Bosna i Hercegovina očekuje značajne količine cjepiva iz EU mehanizmu pod nazivom “EU za zdravlje”, u okviru kojeg su iskazane potrebe za 892.000 doza cjepiva.
U prvim nabavama u okviru navedenog mehanizma, a do kraja travnja 2021. godine, očekuje se nabava značajnijeg broja doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje će za zemlje Zapadnog Balkana biti alocirane iz Republike Austrije kao i 380.000 doza AstraZeneca cjepiva od Republike Poljske.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO