Gubici u turizmu u Federaciji BiH dnevno veći od 2.000.000 KM

 

Vlada FBiH danas se upoznala sa stanjem u turističko-ugostiteljskom sektoru uzrokovanom pojavom koronavirusa (COVID-19) i prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma za preraspodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu.

U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2.000.000 KM dnevno. 

Iako posluju s već iskazanim gubicima, računi za izmirenje režijskih mjesečnih troškova redovno pristižu i povećavaju troškove poslovanja. Poslovni subjekti iz ovog sektora trebaju obezbijediti i sredstva za isplatu plaća, uplatu doprinosa, kao za otplatu kredita.

Kako je danas zaključeno, resorno federalno ministarstvo treba u roku od 15 dana pripremiti prijedlog uredbe koja bi ponudila pomoć u rješenju problema navedenih u informaciji. Također, Vijeću ministara BiH bit će upućen zahtjev za fleksibilknije odredbe o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.

Osim toga, Vlada je danas, na sjednici u Sarajevu zadužila federalne organe uprave, federalne upravne organizacije, stručne i druge službe Vlade FBiH, kao i javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Federacija BiH da se, s ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusomu potpunosti pridržavaju odgovarajućih odluka i zaključaka Federalne vlade i naredbi i preporuka nadležnih kriznih štabova.

Federalni organi, javne ustanove i javna preduzeća dužni su da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko­epidemioloških mjera za sprječavanje širenja pandemije.

Kazneno-popravni zavodi i ustanove socijalne zaštite, čiji je osnivač Federacija BiH, dužni su da u vezi s posjetama i izlascima štićenika, kao i prijemom novih, u potpunosti postupaju u skladu s naredbama i preporukama kriznih štabova.

Potvrđeno je pisanje našeg lista o tome da Vlada nije podržala Kadriju Kolića za predsjednika NO Ginexa i da će konkurs biti poništen.

Možda vam se svidi

Leave A Reply