Gripa ili Covid-19? Liječnici objašnjavaju kako razlikovati ove bolesti

0

Pred nama je sezona gripe, a s obzirom na to da svijetom još uvijek hara koronavirus, liječnici će posebno trebati obratiti pažnju na simptome kako bi mogli razlikovati koja je bolest kod kojeg pacijenta u pitanju.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Bit ćemo totalno zbunjeni”, predviđa Arnold Monto, epidemiolog sa Sveučilišta u Michiganu.

“Bit ćemo totalno zbunjeni”, predviđa Arnold Monto, epidemiolog sa Sveučilišta u Michiganu.

Do danas, Covid-19 ima jedan glavni uobičajeni simptom, kaže Monto, a to je osebujan gubitak okusa i mirisa. Više od 85 posto pacijenata prijavilo je ovaj simptom u nedavnoj europskoj studiji na 417 osoba s blagim do umjerenim slučajevima bolesti.

No, i osobe koje su oboljele od gripe ili jake sezonske prehlade i začepljenja nosa također mogu izgubiti njuh. Ovaj simptom se razlikuje kod Covida-19 po tome što je gubitak iznenadan i dublji – utječe čak i na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog – a može se dogoditi i bez začepljenog nosa, rekao je Carl Philpott, stručnjak za uši, nos i grlo sa Sveučilišta East Anglia.

Philpott je jedan od autora studije provedene nad 30 osoba kod kojih se testiralo osjetilo okusa i njuha. Kod prvih deset osoba dijagnosticiran je Covid-19, kod drugih deset teška prehlada, a preostalih deset činilo je kontrolnu skupinu.

Jednostavan test kućne varijante
Na osnovu provedene studije, Philpott je rekao da osobe koje nemaju pristup konvencionalnim testovima na gripu ili koronavirus mogu provesti jednostavan test u svojim domovima i to njuškajući proizvode poput kafe i naranče.

Dispneja ili otežano disanje jedan je od rjeđih simptoma kod gripei to je, uz gubitak mirisa i okusa, još jedan simptom po kojemu se Covid-9 razlikuje od gripe, navode centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su naveli da se ovaj simptom pojavio kod 50 posto teško oboljelih pacijenata, a obično se pojavljuje otprilike tjedan dana nakon početka zaraze te najčešće signalizira ozbiljan respiratorni problem.

No, uzimajući u obzir i sve druge simptome koje gripa i koronavirus dijele, liječnici će biti na mukama kada budu trebali razlikovati ove bolesti.

Nema šanse da liječnik može s pouzdanjem razlikovati jedno od drugog”, rekao je Paul Sax, klinički direktor Odjela za infektivne bolesti u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )