Gradski spomen-park dobio novu vizuelnu i estetsku dimenziju

Nakon što su radovi na izgradnji nove saobraćajnice ispod stadiona FK “Rudar” Kakanj došli do završne faze, počele su i aktivnosti na uređenju Gradskog spomen-parka koji se nalazi odmah uz saobraćajnicu.

Nakon izgradnje nove saobraćajnice, te uklanjanja rastinja sa jedne strane parka uz novoizgrađenu saobraćajnicu, Gradski spomen-park je dobio sasvim novu vizuelnu dimenziju kakva je u suštini uvijek i trebala biti jer su spomenici građeni da budu vidljivi i da šalju poruku.

Novim rješenjima i uređenjem parka trebao bi biti riješen još jedan problem. Naime, u parku koji je donedavno biti “zatvoren” i “skriven” rastinjem okupljali su se nesavjesni pojedinci koji su na tom sakralnom mjestu pravili sijela uz konzumiranje alkohola čime se skrnavili ovaj sakralni prostor.

Na jednom od spomen-obilježja u Gradskom spomen-parku uklesana su imena šehida i poginulih boraca Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Ploče su postavljene tako da asociraju na latice cvijetacvijeta koji simbolizira ljepotu ideala sa kojima su šehidi i poginuli borci išli u borbu. Zamisao autora idejnog rješenja spomen-obilježja bila je podstaći posjetioce na razmišljanje kako bi barem na čas dobili sliku veličine žrtve koju su dali šehidi i poginuli borci.

U Gradskom spomen-parku se nalazi i spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. koji je najmonumentalnije spomen-obilježje iz perioda Drugog svjetskog rata u Kaknju. Ovaj spomenik izgrađen je 1977. godine. (Press Općine Kakanj)

Foto: Mirsad King Mujagić

 

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar