Gradonačenlnica prkosi Trampu: Na cesti prema Bijeloj kući stoji ogromna poruka

U pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih hapšenja te je zatražile da specijalne jedinice napuste ovaj grad

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouser (Muriel Bowser) je, prkoseći predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump), preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u “Black Lives Matter Plaza”, odnosno trg “Crni životi su važni”.

Trg je postao glavno okupljalište često nasilnih protesta protiv policijske brutalnosti.

Pripadnici saveznih snaga su u ponedjeljak nasilno i suzavcem rastjerale mirne demonstrante iz tog područja kako bi se Tramp uslikao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti, prenose američki mediji.

Bouser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih hapšenja te je zatražile da specijalne jedinice napuste ovaj grad.

Vašington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a ni sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.

Bouser je također angažirala umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom ‘Black Lives Matter’ (Crni životi su važni) u žutoj boji, uz zastavu grada.

Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica. Međutim, lokalna podružnica pokreta “Black Lives Matter” kritizirala je potez kao skretanje pažnje od zahtjeva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtjev.

– Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva – napisala je ta skupina na Twitteru.

Možda vam se svidi

Leave A Reply