― Marketing ―

Gradonačelnik Srebrenika na skupu NiP-a: Nismo pogriješili predsjedniče Erdogane

- Marketing -

Centralni predizborni skup Naroda i Pravde Živinice održan je u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama 08.09.2022. godine. Prisutnima su se predstavili kandidati Naroda i Pravde, a skup je završen obraćanjem predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića.

Predsjednik Gradskog odbora NIP Živinice Mirsad Šljivić prisutne je pozdravio u ulozi domaćina poručivši da je ponosan na sve kandidate Naroda i Pravde sa područja Tuzlanskog kantona za sve nivoe vlasti.

„Riječ je o spoju mladosti i iskustva a slobodno mogu reći da je više mladosti. Riječ je o kandidatima koji imaju viziju kako da Tuzlanski kanton bude perspektivna regija u modernoj, pravnoj, evropskoj BiH. Našem kantonu hitno je potrebna depolitizacija obrazovanja, nova zdravstvena politika bez nepotizma i korupcije, sa boljim uvjetima zaštite za pacijente kao i boljoj putnoj komunikaciji, posebno prema Sarajevu“, kazao je Šljivić ukazavši na neke od problema i u samim Živinicama, posebno na ljude koji na lokalnom nivou ucjenjuju ljude, prijete i i vrše mobing nad njima sa ciljem očuvanja vlasti.

- Marketing -

Potpredsjednik Naroda i Pravde, gradonačelnik Srebrenika i nosilac liste Naroda i Pravde za Parlament BiH Nihad Omerović u svom se govoru osvrnuo na etiketiranje članova Naroda i Pravde kao izdajnika.

„Mi jesmo izdajnici jer nismo prihvatili da vrijednosti države, slobode čovjeka, vrijednosti poštenja mijenjamo za svoje pozicije i svoje materijalno stanje unutar stranaka u kojima smo bili. Izdali smo te stranke jer nisu poštovale osnovne ljudske principe, jer su državu prodali kao u trgovini na veliko i malo sa svojim partnerima SNSD-om i HDZ-om, a sve kukajući na ugroženost naroda“, rekao je Nihad Omerović.

On se osvrnuo i na poruke predsjednika Turske Erdogana o tome kako su pogriješili oni koji su napustili predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

„Ja odavde želim poručiti da nismo pogriješili. Napravili bismo nepravdu prema sebi, svojoj djeci i Svevišnjem Gospodaru da smo ostali služiti režimu koji uništava dostojanstvo čovjeka, koji uništava mladost i ruši temelje ove države“, poručio je Omerović.

Prisutnima su se obratili i Jasna Rahimić u ime žena Naroda i Pravde, Emir Mešić koji je govorio o svom iskustvu dobijanja otkaza kao vida političke osvete, Muhamed Kamberović u ime mladih te Silva Banović koja je govorila o multietničkom konceptu Naroda i Pravde.

Predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde TK i nosilac liste za Skupštinu TK Izen Hajdarević u svom je obraćanju kazao da u Narodu i Pravdi imaju stalnu komunikaciju sa građanima, a ne samo u vrijeme kampanje te da osluškuju šta građani kažu i koje probleme skeniraju.

„Naš zadatak je da ponudimo rješenja… Proteklih godina imali smo jako pasivne i nezainteresovane politike, možemo slobodno kazati da je desetljeće koje je iza nas, proteklo u beznađu. Problemi nisu pali sa neba, kreirani su lošim vođenjem, koruptivnim radnjama, stranačkim zapošljavanjem, namještenim tenderima… Danas, krvna slika privrede Bosne i Hercegovine je na izdisaju, najbolji pokazatelj je nespremnost Vlade FBIH u uvjetima pandemije, pa nakon toga fijasko sa cijenama usljed ratnih dešavanja u Ukrajini. Bosna i Hercegovina je doživjela i svakodnevno doživljava strašan egzodus, ali zasigurno ga nećemo moći nadomjestiti robotima. Potreban je ozbiljan pristup sa posebnim osvrtom na socijalno ugrožene kategorije, penzionere, nezaposlene, višečlane porodice sa jednim zaposlenim. Ako me pitate je li moguće, odgovorit ću Vam da jeste. Faktori koji su doveli do egzodusa su usko povezani sa lošom provedbom Zakona o radu, izrabljivanje radnika, veoma male plate ili isplata u kovertama zbog kojih radnici dočekuju nesigurnu starost, a pojedini privatnici se bogate na račun građana. Naš glavni fokus je minimiziranje birokratije, efikasnija i efektivnija registracija obrta, malih i srednjih preduzeća, intenziviranje programa zapošljavanja u sektorima gdje je radna snaga u deficitu. Afirmativnim politikama kreirat ćemo pozitivan ambijent koji će privući investicije. Ova činjenica implicira porast zapošljavanja, što ujedno dovodi i do povećanja plata, ali automatski podiže i životni standard. Nalazimo se u trenutku kada nemamo pravo na grešku, ne smijemo dozvoliti da Bosna i Hercegovina nakon 30 godina nastavi proces stagnacije i samouništenja, naša politika je politika u službi građana. Nemamo nikakvo pravo na letargiju, naročito ne u ovom trenutku, kada je pitanje opstanka imperativ. Nakon više 4 godine postojanja Naroda i Pravde pokazali smo tamo gdje vodimo procese da se politikom može baviti na drugačiji način i zadobiti veliko povjerenje građana“, kazao je Hajdarević.

Prisutnima su se na kraju obratili i ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i predsjednik Naroda i Pravde Dino Konaković.

Konaković u svom je obraćanju kazao da je najgore što je ogroman broj mladih natjeran da vjeruje da se posao i osnovna prava mogu dobiti samo preko stranke.

„Nije najgore što su pokrali, ojadili i ne znam šta sve nisu drugo uradili. Najgore je što su cijelu jednu generaciju mladih ubijedili da to tako treba, kad u Živinicama mladi čovjek završi školu prvi čovjek na kojeg pomisli je hodža da mora kod njega, u Ilijašu, u Hadžićima, u svakom mjestu gdje caruje režim je tako – nema veza koliko si ti sine dobar, ti moraš pokucati na vrata lokalnih moćnika i šerifa. Nema veze jesi li ti Zlatna značka, šehidsko dijete, je li ti otac demobilisani borac, ako nemaš člansku kartu nemaš budućnosti. Drugi dio te mlade generacije nije to mogao gledati pa je otišao, neće da kleče pred centralom da dobiju ono što im pripada pa su otišli po to van BiH. Njih razumijemo i učinit ćemo sve da ih vratimo. Ali želim vam reći da posebno treba cijeniti treću skupinu mladih, to su oni koji nisu savili kičmu, umjesto odlaska iz BiH odabrali su borbu za sebe, svoju generaciju, BiH i generacije koje dolaze“, poručio je Konaković.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...