Građani ogorčeni zbog ogromnih količina smeća u Drini: Lično sam gledala bager koji nedjeljom dođe i istresa smeće u rijeku

Popularno

PovezanoOgromne količine smeća i dalje plutaju Drinom. Prije nepunih mjesec dana u Višegradu je počelo uklanjanje ogromnih količina otpada iz Drinskog jezera u blizini hidroelektrane, međutim Amela Džafović-Kešan iz Udruženja “Eko Habitat” Goražde kaže nam da se još uvijek ne nazire kraj ekološkoj katastrofi.

-Uključile su se i neke njemačke firme, otpad se trebao adekvatno zbrinuti, da se reciklira, međutim događa se suprotno i isti se odvaja na deponiju koja je uzvodno iznad Višegrada, kaže i dodaje da višegradska hidroelektrana u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva RS-a snosi najveću odgovornost jer su obećali rješenje problema.

- Marketing -

-Lično sam gledala bager na brojnim nelegalnim deponijama gdje nedjeljom dođe i istresa smeće u Drinu. Jedino rješenje je ujedinjenje ljudi kojih se direktno ovaj problem tiče, jer se radi o našim životima. Nigdje nećete naći statistike koje govore o oboljelima zbog te katastrofe. Ovo je međudržavni problem i ako ne bude dobre volje između Crne Gore, Srbije i BiH da se pitanje Drine riješi ozbiljnije, taj se problem neće riješiti, kaže Džafović-Kešan i dodaje da u Goraždu od 10.000 građana postoji 8.400 plućnih i astmatičnih bolesnika.

Dejan Furtula iz višegradskog Udruženje građana “Eko centar” posjetio je akciju uklanjanja otpada iz jezera ističe da je nekih 20 do 30 posto smeća izvađeno iz Drine.

-Sve to sporo ide i ova katastrofa je prisutna više od deset godina gdje najveći problem predstavljaju divlje deponije u kompletnom slivu rijeke Drine, kao i Lima. Ovo nije samo problem jedne države, svi se moraju uključiti u rješenje, jer nedostaje saradnja koja sve koči. Pokušavamo izvršiti pritisak EU na BiH, Crnu Goru i Srbiju da se zauvijek ovaj problem riješi, jer je ljudima više dosta čišćenja jezera. Mora se jednostavno krenuti od same srži problema, a to su nelegalne deponije smeća na obalama naših rijeka, ističe Furtula.

- Marketing -

Najnovije