Građani Federacije BiH će se od ponedjeljka moći vakcinisati i Modernom

Popularno

Povezano


Cjepiva su dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 1. novembra će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Na teren će biti poslano 15.000 doza cjepiva Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu cjepiva za sve one koji se odluče cijepiti.
Cjepivo Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA cjepivo utemeljeno na istom načinu djelovanja i s jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovim cjepivom je četiri tjedna.
U saopćenju se navodi da su do sada su na raspolaganju bila cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu cijepiti i cjepivom proizvođača Moderna (Spikevax).
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.oktobrom godine zaprimio 1.759.094 doze cjepiva protiv COVID-19, a 1.111.094 doze cjepiva distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.
Obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste cjepiva protiv COVID-19, Zavod je uputio apel stanovništvu da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv COVID-19, navodi se u saopćenju, prenosi Fena.

- Marketing -

Najnovije