Građani u strahu, Općina Kakanj trenutno nemoćna u borbi protiv pasa lutalica.

Na adresu  Zavoda za planiranje i izgradnju pristiglo je nekoliko upita koji se odnose  na rješavanja problema pasa lutalica.

Sa istinskim razumijevanjem zabrinutosti građana, iz Općine Kakanj podsjećaju javnost  da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja kojeg je usvojila Parlamentarna skupština BiH, zabranjeno ubijanje životinja, te je definirano da se onome ko životinji nanosi bol, patnju, štetu, muči je i namjerno izlaže stresu i strahu  može odrediti novčana kazna u iznosu do 200.000 KM!

Zakonom je definirana i obaveza izgradnje azila za napuštene životinje. Zakonom je određeno da finansiranje izgradnje azila vrše svi nivoi vlasti. Međutim, viši nivoi vlasti se nisu uključivali u finansiranje izgradnje azila.

Općina Kakanj je vlastitim, inače skromnim budžetskim sredstvima jer brojni izvori prihoda ne pripadaju lokalnoj samoupravi (premda bi trebali), pokušala riješiti ovaj problem.

Općina Kakanj je finansirala izradu projekta izgradnje azila.

Analize su pokazale da bi se za izgradnju i održavanje azila na godišnjem nivou morali izdvojiti ogromni novčani iznosi.

Procijenjena suma je nekoliko puta veća od sume koju Općina Kakanj uspijeva izdvajati za socijalna davanja, jednokratne novčane pomoći, stipendije i sl.

Dakle, ovakav projekat je moguće finansirati samo uz pomoć viših nivoa vlasti, a ove pomoći nema.

Možda vam se svidi

Comments are closed.