Gorivo može pojeftiniti: Šta čekaju distributeri u Bosni i Hercegovini?

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnom nivou.

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih nekoliko sedmica pala je za petnaestak procenata, što je bosanskohercegovačkim distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga

Rekao je to izvor “Nezavisnih novina”, odlično upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim pumpama u Hrvatskoj.

“Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o periodu od 1520 dana kako je gorivo počelo da pojeftinjuje na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska”, navodi on.

Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske pumpe u BiH, sve zavisi od lokacije odnosno od distributera.

“Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave”, zaključuje sagovornik banjalučkog portala.

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnom nivou.

“Bilo je određenih pojeftinjenja, i to za pet feninga po litru goriva”, rekli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio da postoje uslovi za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uslova za povećanje u doglednom periodu.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

avatar